:

:

TV Most

clock

Avgust 04, 2017   12:05

0

137

Konstituisanje kosovske skupštine, propao i drugi pokušaj

Današnja sednica kosovskog parlamenta na kojoj je trebalo da se raspravlja o jednoj tački dnevnog reda – izboru predsednika i potpredsednika parlamenta – okončana je posle 30-minutne rasprave.

Na sednicu je, kako javlja dopisnik RTS-a, došlo 59 poslanika a njoj nisu prisustvovali poslanici okupljni oko Demokratske partije i poslanici Srpske liste, kao i drugih manjinskih stranaka.

Demokratska partija je svoj nedolazak objasnila blokadom i nerazumevanjem ostalih albanskih stranaka za izbor njihovog kandidata za predsednika skupštine. Ostale stranke, međutim, tvrde da rad parlamenta blokira upravo koalicija okupljena oko Demokratske partije koja, kako oni tvrde, nema dovoljnu podršku poslanika za izbor predsednika skupštine.

Šefovi parlamentarnih grupa će se sastati u 12 časova sa predsedavavajućim skupštine u nameri da se dogovore kada da zakažu sledeću sednicu za konstituisanje parlamenta.

Prema kosovskom ustavu, naime, koalicija ili partija sa najvećim brojem glasova kandiduje predsednika skupštine. Velika koalicija okupljena oko DPK je nameravala da kandiduje aktuelnog predsednika Kadrija Veselija, ali pošto je bilo jasno da za to neće dobiti podršku, sednica nije održana, a Veseli je kasno sinoć izjavio da će ta koalicija predložiti drugog kandidata.

Drugoplasirano Samoopredeljenje je odbilo sinoćni predlog Kadrija Veselija o još jednom kandidatu za mesto predsednika Skupštine, ukoliko se istog dana glasa za Ramuša Haradinaja za premijera.

Tokom jučerašnjeg zasedanja verifikovani su mandati 120 poslanika, koji su zatim položili zakletve.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva