:

:

TV Most

Foto: RTK

clock

Avgust 03, 2017   12:46

0

118

Konstituisan kosovski parlament, bez glasanja o Veseljiju

Kosovska skupština verifikovala je mandate 120 poslanika, koji su zatim položili zakletve – čime je konstituisan novi saziv kosovskog parlamenta dva meseca od izbora. Sednici su prisustvovali i poslanici Srpske liste.

Bilo je predviđeno da se na sednici glasa i o predsedniku skupštine što se, međutim, nije desilo, javlja dopisnik RTS-a.

Današnja sednica, koja je bila zakazana za 10 sati, počela je sa zakašnjenjem pošto se poslanici koalicije okupljene oko DPK nisu pojavili pa nije bilo kvoruma za rad.

Ubrzo nakon otvaranja sednice najstariji poslanik iz reda pokreta Samoopredeljenja Adem Mikulovci je otvorio sednicu, proglasio 30-minutnu pauzu.

"Do izbora predsednika i potpredsednika Skupštine nema rasprave, a ako neko želi reč, to može da uradi sa govornice", rekao je Mikulovci i obavestio da je u sali bilo prisutno 73 poslanika.

Početku sednice nije prisustvovala ni najmlađa poslanica Teuta Rugova iz Demokratskog saveza Kosova, koja je trebalo da otvori sednicu.

Ranije danas, pred početak sednice predsednik Srpske liste Goran Rakić najavio je da će poslanici Liste glasati za izbor predsedništva skupštine.

"Vodićemo računa o interesima srpskog naroda a podržaćemo izbor predsedništva jer ne želimo da budemo kočnica za formiranje institucija. O eventualnoj podršci za formiranje vlade razgovaraćemo tek nakon izbora predsedsnika, a o učešću u vladi takođe ćemo razgovarati sa bitnim partnerima ukoliko bi naš ulazak u vladu značio bolji život srpskog naroda na KiM", rekao je Rakić.

Kandidat za predsednika parlamenta koalicije okupljene oko Demokratske partije je Kadri Veselji, koji je i u prošlom sazivu obavljao istu funkciju. Za njegov izbor potreban je 61 glas, što ova koalicija nema, pa je prinuđena na podršku Srpske liste, stranaka manjina i najmanje dva poslanika iz pokreta Samoopredeljenje ili koalicije oko Demokrartskog saveza.

Iz ova dva tabora kažu da su ujedinjeni da ne glasaju za predsednika skupštine. Neizbor predsednika skupštine može da odvede u nove parlamentarne izbore.

Najbrojnija koalicija ima kandidata i za premijera – Ramuša Haradinaja, koji tvrdi kako ima dovoljno glasova da okupi novu vladu.

Iz druge i treće po redu stranke Albanaca tvrde da Haradinaj nema dovoljnu podršku i da čekaju rasplet situacije i svoju šansu.

Kako javlja izveštač RTS-a, konstitutivnoj sednici prisustvovao je i bivši šef verifikacione misije OEBS-a na Kosovu Vilijam Voker, koji je više puta isticao da ima projekat za ujedinjenje Albanaca – na Kosovu, Albaniji i u dijaspori. Voker je ranije podržavao pokret Samoopredeljenje, Aljbina Kurtija.

Međunarodna zajednica je u svim postizbornim situacijama na Kosovu igrala ključnu ulogu u spajanju suprotstavljenih opcija, ali je ovog puta navela da će prihvatiti sve one koji sami budu mogli da formiraju skupštinsku većinu i vladu i da ne bi da se mešaju.

Dakle, ovo nije test samo pred biračima na Kosovu, već i pred međunarodnom zajednicom, koja prati koliko su albanski lideri zreli u formiranju centralnih institucija.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva