:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Novembar 04, 2015   12:05

0

144

Konkurs za program za mala preduzeća

Program je namenjen mikropreduzećima i preduzetnicima koji vode dvojno knjigovodstvo, kao i zadrugama koje su po poslednjem finansijskom izveštaju za prethodnu godinu kategorisani kao mikro ili mala preduzeća, rekla je Obradović Jovanović, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

U toku je izbor banaka, jer ovaj program predstavlja kombinaciju povoljnih bankarskih kredita i bespovratnih sredstava, istakla je Obradović Jovanović i izrazila nadu da će pet banaka ponuditi dobre uslove kreditiranja.

Govoreći o uslovima koja bi preduzeća trebalo da ispune da bi bila validna na konkursu, Obradović Jovanović je rekla da bi preduzeća trebalo da budu osnovana najkasnije 2012. godine, jer je neophodan finansijski izveštaj za 2013. i 2014. godinu.

"Mogu da budu u bilo kojoj delatnosti, sem maloprodaje, s obzirom da se radi o proizvodnoj opremi i sem primarne poljoprivredne proizvodnje", objasnila je Obradović Jovanović i dodala da je neophodno da prethodno imaju uslovno odobren kredit kod banke.

Obradović Jovanović je najavila da će svi uslovi biti javno dostupni na sajtu i da će preduzeća moći da odaberu ono što je njima najpovoljnije.

Koncept je takav da se za nabavku opreme određene vrednosti 70 odsto troškova nabavka opreme finansira iz kredita, a 25 odsto iz bespovratnih sredstava, a pet odsto je učešće samog preduzetnika, rekla je Obradović Jovanović.

Ukoliko se kupuje skuplja oprema vredna više od 10 miliona dinara tako da premašuje iznos od 2.500.000 dinara koji može maksimalno da bude bespovratna podrška, u tom slučaju preduzetnik može sam ili kroz kredit da finansira ostatak, objasnila je Obradović Jovanović.

Preduzeća, koja na ovaj način nabave opremu, imaju obavezu da ne otuđe ta sredstva u naredne dve godine, istakla je Obradović Jovanović.

Obradović Jovanović je najavila i da će biti adekvatna kontrola u šta su uložena sredstva, koja se obavlja na dva načina papirološki, odnosno kroz računovodstvenu dokumentaciju i na terenu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva