:

:

TV Most

clock

Februar 19, 2015   12:05

0

145

Konkurentnošću i inovativnošću do EU fondova

Govoreći na info sesiji "Novi Eu programi 2015-2020 i mogućnosti za privredu u 2015. godini" u Privrednoj komori Beograda, Nekterijević je rekao da EU daje novac za projekte koji doprinose rešavanju njihovih problema i realizaciji evropskih politika.

"Jedan od ključnih kriterijuma za evaluaciju projekta je rezultat, koji će on imati na ono što je EU htela da ostvari. Ako imate snažan uticaj onda imate dobar temelj da dobijete finansije", istakao je Nekterijević.

Najbolja strategija, prema njegovim rečima, za početnike je da učestvuju u velikim projektima kao partneri kako bi vremenom razvili znanje i kapacitete za samostalno pisanje projekata.

Nekterijević je kao najaveći finansijski program EU, koji ima budzet od 79 milijardi evra, izdvojio Horizon 2020.

To je, kazao je, centralni program za istraživanje i inovacije u kome svaka institucija, pojedinac i nevladina organizacija ima pravo na učešće, a prednost tog programa je obavezno učešće srednjih i malih preduzeća koja dobijaju 20 odsto budžeta.

Kao posebno važan on je istakao program Kozmo, koji pruža podršku klasterima jer tako, kako je rekao, imamo veći uticaj na pojedinačna preduzeća.

"Taj program ima za cilj jačanje konkurentnosti evropskih preduzeća, uključujući sektor malih i srednjih preduzeća, turizam i preduzetništvo. Dobar deo njega čine mere koje se odnose na regulatorne mehanizme kako bi se omogućilo bolje okruženje za poslovanje privrede", dodao je Nekterijević.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva