:

:

TV Most

clock

April 12, 2015   12:05

0

143

Kongresni turizam veoma važan za Beograd

Jedan od preduslova za razvoj tog vida turizma je i postojanje adekvatnog kongresnog prostora, jer postojeći Centar Sava nije funkcionalan pre svega zbog energetske efikasnosti, istakao je Vesić.

On je naglasio da je zgrada Centra Sava nije energetski efikasna jer je građena u vreme kada se o tome nije vodilo računa i zbog toga produkuje velike gubitke.

"Da bi se ta zgrada stavila u funkciju, neophodno je učiniti energetski efikasnom. Bilo je zainteresovanih kompanija koje su bile spremne to da urade. One pregovaraju sa Sava centrom, videćemo šta će se dogovoriti. To je jedan od preduslova. Drugi preduslov je da se zgrada rekonstruiše", naveo je Vesić.

Prema njegovim rečima grad u ovom trenutku nema para za taj posao ali će probati da nađe partnera koji bi zajedno sa gradom mogao da uloži novac u taj posao.

Vesić je ukazao i da danas svaki veći hotel ima kongresnu salu, tako da Sava centar nema više značaj koji je nekad imao i nije više u istoj poziciji u kojoj je bio pre više decenija, kada je građen.

Na pitanje da li se razgova o tome da se hotelijeri ili ljudi od struke uključe u menadžment Sava centra, Vesić naglašava da grad ima svoj menadžment, ali da ukoliko je neko spreman da uloži novac, oni su spremni da sa njim razgovaraju i o menadžmetnu.

"Grad nije čvrsto na stanovištu da mora da ima samo svoj menadžment, mi nemamo problem sa tim, ali naravno, to podrazumeva ulaganja u Sava centar", naveo je Vesić.

Gradski menadžer je zaključio da pozicija Sava centra danas nije ista kao u vreme kada je sagrađen jer je tada bio jedini, a sada ima ozbiljnu konkurenciju i taj kongresni centar mora da traži drugo mesto na tršištu.

Prestavnici turističkih organizacija Srbije i Beograda smatraju da je u rekonstrukciju Centra Sava neophodno uložiti najviše 20 miliona evra a taj iznos je jednak zaradi koju Srbija godišnje ubira od kongresnog turizma.

Direktor Kongresnog biroa Srbije Mlađan Miškeljin rekao je ranije za Tanjug da bi za kompletnu rekonstrukciju Centra Sava bilo neophodno uložiti od šest do 20 miliona evra, a samo prošle godine Srbija je od kongresnog turizma zaradila više od 20 miliona evra.

Prema njegovim rečima za bolju energetsku efikasnost neophodno uložiti osam miliona evra, ulaganja u objekat i tehničku opermu iznosila bi dva miliona evra a za poboljšanje kapaciteta i funkcionalnosti neophodno je investirati 10 miliona evra.

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović rekao je ranije za Tanjug da novac uložen u rekonstrukciju taj kongresni centar može da zaradi za godinu dana.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva