:

:

TV Most

clock

Januar 13, 2018   12:05

0

181

Kongres: RS ima moć da spreči ulazak BiH u NATO


"Da bi BiH mogla da nastavi put ka NATO, moraju se usaglasiti sva tri konstitutivna naroda – Hrvati, Bošnjaci i Srbi – koja su predstavljena u Predsedništvu BiH, te sprovesti potrebne reforme", piše u izveštaju, a prenose Nezavisne novine.




U izveštaju se naglašava da je Republika Srpska autonomni entitet u BiH koji je većinom naseljen Srbima i održava bliske odnose sa Moskvom.



"Iako su centralne vlasti u Sarajevu izrazile podršku implementaciji mera iz Akcionog plana za članstvo, parlament Republike Srpske je usvojio neobavezujuću rezoluciju u oktobru 2017. godine u kojoj se izražava protivljenje potencijalnom članstvu BiH u NATO-u", podseća se u izveštaju.



U izveštaju Američkog kongresa nazvanom "Putinov asimetrični napad na demokratiju u Rusiji i Evropi: Posledice po nacionalnu bezbednost SAD" ističe se da je Milorad Dodik Putinov sagovornik u BiH.



To što je Rusija intenzivirala odnose sa (predsednikom RS) Miloradom Dodikom će, kako se navodi, da uspori nastojanje BiH da postane član NATO-a.



Ruski predsednik Vladimir Putin više puta se sastao sa Dodikom, a nije se susretao sa centralnim vlastima BiH, čime je, kako se ističe u izveštaju, Putin "jasno pokazao ko je za njega poželjan sagovornik".



U izveštaju stoji da je Rusija javno podržala "referendum za nezavisnost Srpske" (referendumu o Danu Republike), za koji je Ustavni sud BiH istakao da krši prava nesrpskog stanovništva u zemlji.



Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da je izveštaj da se Rusija meša u odnose unutar drugih zemalja nekorektan.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva