:

:

TV Most

Foto: FoNet

clock

Januar 19, 2015   17:34

0

107

Konfiskacija Trepče ne dolazi u obzir

"Neko je odlučio da zloupotrebi ovlašćenja koja ima i da pokuša da tokom pripreme dijaloga stavi sve nas pred svršen čin, da bi imao blanko ovlašćenja da menja status svih preduzeća i onda bi imao neuporedivo bolju pregovaračku poziciju. Mi smo to uspeli da sprečimo", rekao je Ðurić za B92.

Prema njegovim rečima, vlada je prethodnih dana iznela na sto pravne i političke argumente i konsultovala se sa predstavnicima međunarodne zajednice, koji su dobro razumeli šta znači princip svojine i kad se taj princip naruši, objasnio je Ðurić.

On je naveo da je uloga međunarodne zajednice, ali i predstavnika Srba u pokrajinskim institucijama, bila veoma važna, ističući da se sad pokazalo koliko je dobra bila odluka da Srbi imaju predstavnike u kosovskoj vladi i parlamentu.

"Da nije bilo srpskih ministara i poslanika, oni bi ovo uradili, ne bi ni trepnuli, ne bi se ni osvrnuli i ne bi bilo nikoga ko bi to mogao da spreči", rekao je Ðurić.

Direktor Kancelarije za KiM je rekao da će Beograd nastaviti da insistira da se otvori tema imovine u dijalogu Beograda i Prištine, a upitan da li će to biti među prvim tačkama u pregovoru odgovara da je "za tango potrebno dvoje".

Prema njegovim rečima, kosovska skupština danas će usvojiti izmene zakona kojim se stavlja moritorijum na svojinsku transformaciju Trepče i otvara prostor da se u dijalogu pronađe rešenje.

Govoreći o posebnom zakonu za Trepču koji najavljuje kosovska vlada, Ðurić je rekao da se o njemu može razgovarati samo po dobijanju pristanka opština i podsetio da se Trepča nalazi u opštinama sa srpskom većinom.

Prema njegovim rečima, nije postojao sled događaja koji bi ukazao da će Priština da pokrene pitanje Trepče, s obzirom da, kako je naveo, postoje pisani sporazumi da se pitanje imovine ostavlja za dijalog u Briselu i ta odluka je Beograd neprijatno iznenadila.

On je naveo da sva dugovanja koja Trepča ima prema državi Srbiji povećavaju udeo imovine Srbije u preduzeću, te da se ozbiljno razmišlja o konverziji potraživanja koje Srbija ima u svojinski udeo, kako bi Trepča bila dodatno zaštićena.

Ðurić je objasnio i da je privatizacija Trepče pomenuta kao zaštitni mehanizam, dodajući da to do sad nije pokrenuto jer Beograd smatra da je pre toga potrebno postići dogovor, ali i istakao da postoji ogroman razvojni potencijal.

Izvor: Tanjug, B92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva