:

:

TV Most

clock

Jul 31, 2017   12:05

0

121

Koncesija za beogradski aerodrom, zainteresovani Kinezi

HNA grupa se nalazi među 300 najuspešnijih kompanija na svetu. Ima 13 aerodroma i 1.250 aviona, a zapošljava 410.000 ljudi.

U okviru grupacije pored kompanije "Hainan erlajns" još je 13 aviokompanija. Kinezi bi mogli da formraju i aviokompaniju u Srbiji jer su jedan od najvećih kupaca aviona koje često iznajmljuju drugim kompanijama.

Koncesija od 25 godina značila bi da HNA grupa još više poveća kapacitet aerodroma "Nikola Tesla" i za putnički i kargo saobraćaj. Ta kupovina za kineskog partnera skoro je bez rizika jer aerodrom ove godine obara sve rekorde po broju putnika.

"Ove jubilarne 55 godine aerodrom Nikola Tesla ostaće zlatnim slovima upisana u istoriju kao najuspešnija po broju putnika, broja avio-operacija i u finansiskom smislu", kaže Saša Vlaisavljević, direktor Aerodroma "Nikola Tesla".

Vlada Srbije i Aerodrom produžili rok su u postupku za davanje koncesije za aerodrom "Nikola Tesla" do 23. oktobra ove godine. U resornom ministarstvu kažu da že budući konecionar biti izabran do kraja godine.

"Sva iskustva koja smo imali prilike da vidimmo, plus naš starteški interes - da se aerodrom razvija jer mu treba novac da bi se razvijao - mi smo nekako inkorporirali u ono što hoćemo da vidimo od samog koncesionog ugovora", rekla je Zorana Mihajlović, minstarka saobraćaja i infrastrukture.

HNA grupa je zainteresovana i za letačku akademiju u Vršcu, jer im je mesečno potrebno čak 100 pilota. U sastavu grupe su i najveća ketering kompanija za avio-prevoz na svetu.

Kinezi su zainteresovani i za privatizaciju hotela, a pošto poseduju akcije "Hiltona" koji se gradi na Slaviji zaintresovani su i za Hotel "Slaviju", koji je nekada pripadao JAT-u.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva