:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Februar 03, 2017   12:05

0

186

Koncert ansambla Ministarstva odbrane i britanskog orkestra

Nadahnuti vojni muzičari, pod dirigentskom palicom Pola Kolisa Smita i Pavla Medakovića, izveli su sunoć popularna dela filmske i umetničke muzike srpskih, britanskih i svetskih autora, a kao specijalni gost dirigent, nastupio je i Vladimir Mustajbašić.

Ambasador Velike Britanije u Beogradu Denis Kif izrazio je oduševljenje jer je prisustvovao prvom zajedničkom koncertu orkestara oružanih snaga dveju zemalja.

Uz zahvalnost domaćinima na ukazanoj prilici, on je podsetio da vojna muzika ima veoma dugu istoriju i u srpskoj i britanskoj vojsci.

"Prvi srpski vojni simfonijski orkestar osnovan je na inicijativu Aleksandra Obrenovića 1899. godine , a jedan od ključnih osnivača bio je čuveni srpski kompozitor Stanislav Binički, čije ime ansambl nosi, i autor prve srpske opere Na uranku", rekao je ambasador.

On je dodao da, iako je britanski vojni orkestar formiran znatno kasnije, on vuče korene iz više pukova britanske vojske, koji su postojali ranije, od početka 18. veka.

"Danas je orkestar deo korpusa vojne muzike i britanske vojske, koja je najveći poslodavac muzičara u Velikoj Britaniji", rekao je Kif.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić, pozdravljajući goste i muzičare, istakao je da Umetnički ansambl Ministarstva odbrane ima istinsko zadovoljstvo da ugosti i da zajedno nastupi sa britanskim Orkestrom divizije Princa od Velsa, koji neguje tradiciju britanske vojne muzike više od 300 godina.

"Naš ansambl već mnogo godina razvija uspešnu saradnju sa vojnim orkestrima stranih armija, pa je u periodu za nama, u više srpskih gradova publika imala prilike da uživa u zajedničkim nastupima našeg orkestra sa vojnim gostima iz Grčke, Švajcarske, Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država i Rusije", rekao je Nerić.

On je dodao da je koncertima uvek, iako su, po sastavu orkestara, muzičkom žanru i programu, bili veoma raznoliki, zajedničko to da profesionalni muzičari različitih vojski vrlo brzo nađu zajednički jezik - univerzalni jezik nota i muzike koji je lako prepoznatljiv i ne poznaje granice, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva