:

:

TV Most

clock

April 24, 2017   12:05

0

108

Konačni rezultati - Makron 23,75 odsto, Le Penova 21,53 odsto

Pobednik u prvom krugu jeste Makron, sa 23,75 odsto glasova, dok je Le Penova dobila podršku 21,53 odsto birača, preneo je AP.

Bivši premijer Fransoa Fijon na trećem je mestu sa 19,91 odsto glasova, a četvrti je lider "Nepokorne Francuske" žan Lik Melanšon, sa 19,64 odsto.

Francuzi su prvi put posle nekoliko decenija odbili da glasaju za dve tradionalne stranke u zemlji, desnicu ili levicu.

Prednost u prvom krugu predsedničkih izbora dobio je 39-ogodišnji Emanuel Makron, bivši bankar koji nije učestvovao kao predstavnik neke velike partije. Bio je savetnik predsednika, zatim ministar ekonomije.

Prošle godine je podneo ostavku i osnovao pokret. Cilj mu je da reformiše Evropsku niju i oživi francusko-nemačko prijateljstvo.

"Francuzi su izrazili želju za promenom. Očigledno je da okrećemo novu stranicu političke istorije Francuske. Naša je logika da nastavljamo da budemo zajedno", poručio je Makron.

Veliko slavlje i u štabu kandidatkinje krajnje desnice Marin le Pen.

Striktno odbija multikulturno društvo, ima tvrdokoran stav o imigraciji, zalaže se za uvođenje smrtne kazne. U ekonomskom smislu, ona je na protekcionističkom krusu, po sistemu – "Francuska na prvom mestu".

Zahteva istupanje iz evrozone i ponovno uvođenje franka. želi da se ponovo moć prebaci iz Brisela u Pariz.

"Ovo je istorijski rezultat. Dirnuta sam i zahvalna. Ja sam kandidat naroda. Radi se o opstanku Francuske i ja ću se boriti za njihove interese. Pozivam sve patriote da me podrže", naglasila je Le Penova.

Posle informacija da se Le Penova kvalifikovala za drugi krug predsedničkih izbora, u istočnom delu Pariza, na Trgu Bastilje, sukobili su se demonstranti i policija koja je ispalila suzavac kako bi rasterala demonstrante. Bilo je povređenih, a nekoliko učesnika je uhapšeno.

Stigle su i prve čestitke. Emanuelu Makronu čestitali su zvaničnici Evropske Unije, Federika Mogerini i žan Klod Junker, a Marin le Pen je čestitao holandski desničarski političar i lider antiislamske i antiimigrantske Partije slobode Gert Vilders.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva