:

:

TV Most

clock

Oktobar 18, 2017   12:05

0

200

"Kompanije iz Merilenda zainteresovane za Srbiju"

Državni sekretar Merilenda Džon Vobensmit je izjavio Tanjugu da je saradnja sa Srbijom počela sastanakom u januaru, na kojem su sekretar za zaštitu životne sredine Ben Gambls i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarali o ekološkim pitanjima.

Podsetio je da je u avgustu ministar Trivan boravio u poseti Merilendu, gde je organizovan sastanak sa oko 70 kompanija koje se bave zaštitom životne sredine, na kojem je razgovarano kako se može uspešno poslovati u Srbiji, i izneti su planovi u oblasti ekologije srpske vlade.

Vobensmit je ukazao da je za uspešnost u zaštiti životne sredine važno imati snažne i odlučne lidere, a to postoji u Merilendu u guverneru Leriju Hoganu, koji je veoma fokusiran na ekologiju, a ujedno je i iz sveta biznisa pa zna da spaja obe stvari.

Guverner je, prema njegovim rečima, doveo veoma važne eksperte iz oblasti zaštite životne sredine na mesto sekretara za zaštitu životne sredine i za prirodne resurse.

Ukazao je da su vlasti u Merilendu u zaštiti životne sredine fokusirane na tri oblasti - zemlja, vazduh i voda.

Kada je reč o vazduhu, rekao je Vobensmit, doneti su zakoni kojim se smanjuje zagađenje, a po pitanju vode Merilend teži da drži čiste svoje vodne resurse.

Što se tiče zemlje, guverner je dao na raspolaganje zemljište na kojima su stvorene oblasti za rekreaciju građana.

Ocenio je da je veoma važno, u podizanju svesti za zaštitu životne sredine, obrazovanje stanovništva još od osnovne škole.

Takav pristup, kako dodaje, osigurava dugoročan pristup ovom pitanju i napredovanje u zaštiti životne sredine.

Vobensmit smatra da bi i u Srbiji trebalo u obrazovanju posvetiti veću pažnju zaštiti životne sredine, a Merilend je spreman da stavi na raspolaganje svoje planove i programe iz te oblasti.

Takođe je ocenio da postoji dosta prostora za poboljšanje stanja u oblasti upravljanja smećem u Srbiji, gde Merilend može da ponudi tehnologiju koju razvija.

Vobensmit je naveo da postoji veliko interesovanje kompanija iz Merilenda, ponovivši da je 70 učestvovalo na sastanku u avgustu, a da je u Beograd došlo 10 kompanija koje su veoma zainteresovane videvši potencijale.

U Srbiji vidi mogućnosti za saradnju pre svega u oblasti sprečavanja zagađenja vazduha modernizacijom elektrana, kao i smanjenjem izduvnih gasova automobila.

Vobensmit je, kada je reč o vodnim resursima, rekao da je bitno da Srbija, ako "deli" reku ili jezera sa drugom državom, ostvari partnerstvo i sporazume u oblasti smanjenja zagađenja.

Šef delegacije Merilenda ocenio je da je Srbija predivno mesto, i da su članovi prezadovoljni i oduševljeni, pre svega toplim prijemom, otvorenošću stanovništva, te naglasio da je ministar Trivan bio odličan domaćin.

"Oduševljeni smo svime onim što smo videli u Srbiji", rekao je Vobensmit.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva