:

:

TV Most

clock

Oktobar 21, 2015   12:05

0

153

Komorski investicioni forum zapadnog Balkana

Forum će početi osnivačkom sednicom Upravnog odbora, koja će biti održana u Bečićima, i formiranjem radnih grupa za infrastrukturu i komunalne delatnosti, unapređenje poslovne i investicione klime i razvoj privatnog sektora.

Članice Foruma su komore uključene u Berlinski proces - Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova*, Makedonije i Srbije, kao i komore Hrvatske i Slovenije, a njihovi predsednici čine Upravni odbor.

Forum će omogućiti efikasnije uključivanje poslovnih zajednica u realizaciju infrastrukturnih i drugih projekata značajnih za ekonomski razvoj Zapadnog Balkana. Cilj je da objedinimo informacije i resurse radi unapređenja konkurentnosti, razvoj preduzetništva, malih i srednjih preduzeća, povećanja investicija i zaposlenosti i brže integracije regiona u EU, rekao je predsednik PKS-a Marko Čadež.

Projekat su podržale Privredna komora Austrije, Asocijacija nemačkih privrednih komora DIHK, kao i Ervokomore, a predsednici privrednih komora Zapadnog Balkana o aktivnostima Foruma razgovaraće i sa predstavnicima međunarodnih organizacija aktivnih u Crnoj Gori.

Agendom današnjeg susreta planirano je i potpisivanje Sporazuma o saradnji i formiranju Zajedničkog veća sa Regionalnim centrom za razvoj preduzetničkih kompetencija za zemlje Jugoistočne Evrope, koji deluje u okviru Hrvatske privredne komore.

Aktivnosti predviđene Sporazumom biće u funkciji ostvarivanja ciljeva Komorskog investicionog foruma, ali i drugih projekata predviđenih Akcionim planom, poput zajedničkog foruma za programiranje regionalnih projekata finansiranih iz sredstava EU, uspostavljanja platforme za jačanje malog i srednjeg biznisa i osnivanja Regionalne škole za razvoj ljudskih resursa.

Predsednik PKS-a Marko Čadež predstaviće članovima Upravnog odbora Foruma intenzivne aktivnosti Privredne komore Srbije (84, PKS) i Privredne komore Kosova (84, PKK) na sprovođenju Akcionog plana komora Zapadnog Balkana i pozvati komore regiona da se uključe u realizaciju novih regionalnih inicijativa PKS i PKK.

O Komorskom investicionom forumu govoriće na konferenciji "Efikasnost pristupanja EU i unapređenje regionalne konkurentnosti" 22. oktobra u Bečićima, u organizaciji saveza ekonomista Crne Gore i Srbije i Privredne komore Crne Gore.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva