:

:

TV Most

clock

Mart 16, 2015   18:35

0

161

Komora:Utvrditi činjenice u vezi s nabavkom lekova

Ranije, CRTA je ocenila da je Republicki fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) loše organizovao centralizovanu nabavku lekova sa A i A1 liste vrednu blizu 10 milijardi dinara i navela da je postupak bio netransparentan.

Direktorka Farmaceutske komore Svetlana Stojkov u saopštenju dostavljenom medijima navela je da je zabrinuta zbog navoda organizacije CRTA i dodala da potpuno podržava inicijativu da se objektivno i nepristrasno utvrde sve činjenice u vezi sa ovim postupkom.

"I Farmaceutska komora Srbije i ja lično nebrojeno puta do sada ukazivali smo da centralne nabavke lekova i medicinskih sredstava mogu biti žarište problema u snabdevanju, generatori nestašica, ali i izvor korupcije", navela je Stojkov.

Poručila je da je najefikasniji put i najjednostavniji način za sprečavanje korupcije i suzbijanje sivog tržišta lekova - uvođenje jedinstvene cene lekova.

Kako je naglasila, građanin mora da zna koliko određeni lek košta.

Njegova cena treba da bude jednaka u privatnim i državnim apotekama da ne bi bilo prostora za manipulaciju, smatra ona i ističe da iznad svega, lekovi treba da budu dostupni svima kojima su potrebni.

Stojkov je primetila da centralizovana nabavka na način kako se sada sprovodi ne garantuje niti jedinstvenu cenu lekova, jednaku za sve apoteke i pacijente, niti odgovarajuću snabdevenost apoteka lekovima.

Farmaceutska komora Srbije apeluje da se što pre i što efikasnije reše pitanja koja se tiču profesionalnih interesa farmaceuta, kao i organizacije i kvaliteta zdravstvenomg sistema, što uključuje i pitanja budućnosti apoteka, sivog tržišta lekova i korupcije u zdravstvu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva