:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Mart 13, 2018   12:05

0

167

Komitet Kongresa SAD: Nema dokaza o saradnji sa Rusijom


Ovo su inicijalni zaključci članova Republikanske stranke iz izveštaja objavljenog u ponedeljak koji ima više od 150 strana i više od 25 preporuka, prenosi En-Bi-Si.



U utorak će taj izveštaj biti predat demokratama kako bi oni bili u mogućnosti da ga prokomentarišu, a zatim će Komitet glasati o postupku ukidanja oznake tajnosti sa izveštaja kako bi mogao da bude objavljen, na šta će se čekati najmanje mesec dana.



Kako En-Bi-Si navodi, očekuje se da će demokrate najverovatnije odmah osporiti taj izveštaj pošto su mesecima upozoravale na pristrasno vođenje istrage koja je, prema njihovim tvrdnjama, imala za cilj da zaštiti predsednika iz Republikanske partije.



Republikanski kongresmen Majk Konvej rekao je da iscrpna istraga na kraju nije pronašla definitivni dokaz da je Trampova kampanja sarađivala sa bilo kime iz Rusije radi uticaja na izbore.



Kongresmen je takođe porekao da bilo kakvi zaključci članova Republikanske stranke služe da se podrije istraga specijalnog savetnika Roberta Milera, koji posebno vodi istragu o ruskom mešanju.



"Ne radimo ništa. Ne govorimo ništa čime od njega tražimo da prestane. Ne tražimo od njega da ne istražuje ništa", izjavio je Konevej.



Među zaključcima koji su u ponedeljak objavljeni nalazi se i jedan u kojem kongresmeni odbacuju ocenu američkih obaveštajnih službi koja je objavljena u januaru 2017. godine o tome da je ruski predsednik Vladimir Putin navodno u američkoj izbornoj kampanji stao na stranu Trampa.



Konstatovali su da je Rusija izvodila brojne sajber napade putem društvenih mreža na američke političke ustanove u 2015. i 2016. godini, ali su i istakli da je administracija tadašnjeg predsednika Baraka Obame imala "mlak" odgovor.



Kongresmeni su u izveštaju takođe naglasili "problematične kontakte visokih zvaničnika obaveštajne zajednice i medija".


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva