:

:

TV Most

Foto: B92

clock

Februar 18, 2015   12:05

0

172

Komesar Han počeo posetu Kosovu

Han je ocenio da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine posebno značajan jer će pomoći normalizaciji odnosa dve strane a da je angažovanje na unutrašnjim reformama važno za očuvanje stablilnosti na Kosovu, saopštio je kabinet kosovske predsdnice.

Prema evropskom komesaru, liberalizacija viznog režima sa EU nema nikakve veze sa ilegalnom migracijom, a proces procene ispunjavanja kriterijuma za liberalizaciju viza će biti nastavljen, navedeno je u saopštenju.

Jahjaga je rekla da su kosovske institucije angažovane na sprovođenju reformi po evropskoj agendi napominjući da Kosovo ima potrebu za podrškom EU posebno kada je reč o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i liberalizaciji viza za stanovnike Kosova.

Prema njenim rečima, prioriteti su uspostavljanje zakonodavsta, unapređenje ekonomskog razvoja i smanjenje stope nezaposlenosti kako bi se zaustavila ilegalna migracija, što je "fenomen koji je poslednjih meseci znatno pogodio Kosovo," navedeno je u saopštenju.

Govoreći o đialogu sa Beogradom, Jahjaga je rekla da su ponovni početak dijaloga i postizanje sporazuma o pravosuđu važni i dodala da dialog treba da bude transparentan za građne a svi postignuti sporazumi sprovedeni.

Posle susreta sa Jahjagom on će imati sastanak sa predsednikom Skupštine Kosova Kadrijem Veseljijem.

Han će se sastati i sa premijerom Kosova Isom Mustafom i ministrima u Vladi Kosova posle čega će zajedno sa Mustafom imati konferenciju za novinare.

Predvidjen je njegov susret i sa zamenikom premijera Branimirom Stojanovićem, liderima opozicionih stranaka i predstavnicima civilnog društva.

Han je juče boravio u Makedoniji gde se susreo sa zvaničnicima institucija i političkih partija.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva