:

:

TV Most

Foto: RTV (Nenad Jovićević)

clock

Jul 11, 2018   13:42

0

105

Komemorativni skup u Jadovnu: Ideologije ne brišu istoriju


On je, na konferenciji za novinare, rekao da je zainteresovanih bilo iz Trebinja, Mostara, Subotice, Zagreba i drugih mesta, ali su mnogi izostali zbog udaljenosti ili nedostatka materijalnih sredstva.


Ipak to ih neće obeshrabriti, već najavljuju da će doći naredne godine, u julu, kad obeležavamo ovo stradanje, rekao je Bastašić, navodeći da su na komemorativnom skupu bili predstavnici Repbulike Srpske, ali ne i Srbije.


 


Komentarišući veći broj mladih na obeležavanju stradanja, ukazuje da je to identitetska karika, deo naše istorije koji ne može izbrisati nikakva ideologija.


 


Govoreći o stradanju Srba u Jadovnu, na području Like, on je rekao da je to bio jedan od prvih likvidacionih centara u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, odakle su "krvnici nastavili svoj krvavi posao u Jasenovcu".


 


On je rekao i da je na ulasku hodočasnika u Hrvatsku, 30. juna, uhapšen nekadašnji starešina Vojske RS Dane Lukajić pod sumnjom da je počionio ratni zločin, iako je on više puta već boravio u Hrvaskoj i svedočio u Hagu.


 


Bastašić kaže da prisutni na obleležavanju stradanja nemaju problema sa lokalnom policijom, ali da je ovo poruka sa državnog nivoa da nisu dobrodošli, pogotovo kad su u većem broju.


 


Prema njegovim rečima, Lukajić ima dvojno državljanstvo, Bosne i Hercegovine i Srbije, pa se izjasnio posle hapšenja kao građanin Srbije, a u Zagrebu su ga u pritvoru obišli predstavnici tamošnje srpske ambasade.


 


Član UO udruženja za odbranu ćirilice „Dobrica Erić" iz Beograda Momčilo Mirić je rekao da bi zaborav žrtava bilo njihovo ponovno ubijanje.


 


Istoričar i pravnik Nikola Milovančev je pozvao nadležene organe u Srbiji i RS da se utvrdi identitet svih žrtava, kako bi im se odala dužna pošta, i sprečila nastojanja da se falsifikuje istorija.

Izvor: FoNet

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva