:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Jul 11, 2018   11:51

0

130

Komemoracija u Srebrenici


Niko od zvaničnika Srbije ove godine ne prisustvuje komemoraciji, nakon što je na današnji dan 2015. kamenovan predsednik Aleksandar Vučić, koji je tada kao premijer došao da oda počast žrtvama.



Organizatori i počinioci tog napada do danas nisu identifikovani.



Godinu dana kasnije rukovodstvo srebreničke opštine i članovi Organizacionog komiteta za obeležavanje godišnjice ovog zločina su odlučili da su "predstavnici državnog vrha Srbije" nepoželjni na komemoraciji.



Vučić je tada rekao "da rukovodstvo Srebrenice ima pravo da nekoga želi ili ne želi u Potočarima 11. jula, da su oni uvek dobrodošli u Srbiji, te da o Srebrenici misli isto što i prošle godine".



"Imaju pravo na to da nekoga žele ili ne žele. Nećemo da pravimo problem i prihvatamo njihovu ideju da smo višak u Srebrenici. Oni su kod nas uvek dobrodošli. I mi smo bili dobrodošli pre nekoliko meseci", rekao je tada Vučić.



Uobičajeno danas, nakon obraćanja zvaničnika, delegacije će u Memorijalnom centru položiti vence i odati poštu nastradalim. Potom će uslediti verski deo komemoracije i, kao svake godine, biće obavljen ukop fragmenata naknadno identifikovanih posmrtnih ostataka.



U Srebrenici je održana i komemorativna sednica Skupštine opštine na kojoj je odata počast svim stanovnicima ove opštine poginulim u proteklom ratu.



Veliki broj građana je od ranog jutra počeo da pristiže u Komemorativni centar i, prema agencijskim izveštajima, sve protiče mirno i u skladu s planom obezbeđenja današnjeg skupa.



Osim nadležnih iz policije RS, u Štabu su prisutni i predstvanici drugih bezbednosnih agencija, kao i međunarodnih organizacija.



MUP RS je nosilac aktivnosti obezbeđenja današnjeg komemorativnog skupa u Srebrenici, a sve policijske strukture koje su takođe angažovane na tom poslu imaju dobru saradnju s ciljem da sve protekne bez incidenata.



Član Predsedništva BiH Dragan Čović jutros se oglasio na tviteru porukom da je u "Srebrenici počinjen strašan zločin".



"Danas molimo za oprost, čak i u ime onih koji za to nemaju hrabrosti. Zajedničku evropsku budućnost gradimo na istini i pomirenju", napisao je Čović.



Inače, juče je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH saopštila da danas u Mostaru neće organizovati praćenje utakmice na Svetskom fudbalskom prvenstvu između Hrvatske i Engleske.



"Verujemo da će sutra biti uvažen osećaj za žrtve ratne tragedije iz prošlosti, ali takođe uvažen i osećaj nade, vere i sreće zbog svetskog uspeha Hrvata s ciljem izgradnje bolje budućnosti, te ohrabrenja svima kako i male države i malobrojni narodi mogu postići vrhunske rezultate i svetske uspehe. Zajedno bodrimo naše Vatrene do pobede s verom da ćemo ih opet zajedno bodriti i u nedelju", poručili su iz HDZ-a.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva