:

:

TV Most

clock

April 21, 2017   12:05

0

114

Komemoracija u spomen-parku Jasenovac, ponovo u tri kolone

Predsednik SNV-a Milorad Pupovac izjavio je ranije Tanjugu da će predstavnici Srba Dan logoraša u Jasenovcu ove godine obeležiti odvojeno od državne komemoracije, ukoliko hrvatska vlada ne ukloni spomen ploču HOS sa tog spomen područja.

"Ukoliko se ništa ne dogodi do 22. aprila, ukoliko vlada ne ukloni ploču (sa ustaškim pozdravom "za dom spremni") ili ne nađe neki drugi način kojim će iskazati spremnost da se ta ploča ukloni, SNV će zajedno sa Savezom antifašitičkih boraca i antifašista Hrvatske komemoraciju u Jasenovcu održati 22. aprila, dan ranije od državne komemoracije", rekao je Pupovac.

Predsednik Jevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus potvrdio je da će predstavnici te manjinske zajednice i ove godine bojkotovati državnu komemoraciju u Jasenovcu.

Kraus je, gostujući na N1 tv rekao da se mora znati da su svi oni, koji su bili obuhvaćeni rasnim zakonima u logore otpremani s potpisom službenika i pod pozdravom "za dom spremni".

I prošle godine zvaničnu, državnu komemoraciju žrtvama ustaškog koncentracionog logora u Jasenovcu i proboj 600 logoraša, od kojih je preživelo njih stotinak, bojkotovali su hrvatski antifašisti, predstavnici SNV-a i Jevrejske zajednice.

Bojkot je prošle godine objašnjen neslaganjem s politikom nečinjenja vlsti u odnosu na izmene postavki muzeja, odlaganjem imenovanja Saveta JUSP Jasenovac, te dnevnopolitičkim događajima uz revitalizaciju i u vezi sa relativizacijom ustaštva.

Hrvatska država, kako smatraju predstavnici ovih manjinskih zajednica i hrvatski antifašisti, ne čini ništa da iskoreni ustaške povike na ulicama gradova i fudbalskim utakmicama, kao i govora mržnje u medijima, naročito na internetu.

Lavina ustaštva, koja se, kako smatraju predstavnici Srba i Jevreja u Hrvatskoj, zakotrljala pre više od godinu dana i do danas nije prestala.

Istoričar Tvrtko Jakovina o podeljenosti u vezi sa odlaskom u Jasenovac konstatuje da je sve to veoma žalosno za Hrvatsku.

"To je naravno silno žalosno, žalosno je za ovu republiku i žalosno je što takvu sliku, ne samo da šaljemo u svet, već građani, predstavnici stradalnika, posebno Jevreja i Srba, njihovi naslednici ne žele da učestvuju na komemoraciji koju organizuje država u kojoj žive i to se događa već drugu godinu za redom", rekao je Jakovina.

Jakovina smatra da je to poruka da se ovako nešto nije smelo dogoditi u sređenoj, uljuđenoj, normalnoj državi.

"Problemi koji su doveli do ovoga su mogli biti rešeni da postoji politička volja i da imamo hrabrosti da kažemo da ima puno ljudi koji nemaju problem s nekim postupcima u Drugom svetskom ratu i koji trajno dele ovo društvo", rekao je Jakovina, gostujući na regionalnoj N1 tv.

Smatra da je za ovu konkretnu situaciju odgovorna je "jedna ploča koja stoji u mestu Jasenovac, u mestu gde se nalazi jedna od zgrada iz sistema Jasenovac u vreme kada je to bio ratni logor i logor smrti u NDH".

Nije problematična ploča, precizirao je Jakovina, već, kako je rekao, jedan usklik uklesan u toj ploči. To svi znamo, dodao je.

"Nedvosmisleno, ovo se nikada nije smelo dogoditi, pogotovo ne u Jasenovcu, koji je trebalo da ostane takav da potomci stradalih mogu tamo da odu sa rukokvodstvom države i polože vence.

Jakovina kaže da su svi na određeni način odgovorni za ovakvu situaciju, te da onaj ko ko je mogao da pokrene odluku o uklanjanju ploče je premijer i njegov ministar unutrašnjih poslova.

"Izostala je dobra volja", zaključio je Jakovina.

Inače, poslanici opozicionog SDP-a u Hrvatskom saboru zatražili su juče raspravu o vladinom ignorisanju učestale zloupotrebe ustaškog pozdrava "za dom spremni".

Interpelaciju je podnelo 28 zastupnika SDP, koji smatraju da vladu treba obavezati da svojim delovanjem spreči korišćenje simbola i pozdrava koji su u Hrvatskoj zabranjeni Ustavom, zakonom i jasnom sudskom praksom.

SDP konstatuje da sporna spomen-ploča u Jasenovcu na kojoj je uklesan taj usklik nije uklonjena da je nedelovanje vlade i relativizacija ustaških zločina u društvu dovela do toga da Koordinacija jervrejskih opština bojkotuje obeležavanje Dana sećanja na žrtve Holokausta i narušavanja međunarodnog ugleda Hrvatske.

Saboru predlažu zaključke kojima će utvrditi da je pozdrav "za dom spremni" korišćen kao službeni pozdrav ustaškog pokreta i totalitarnog režima NDH, te da je Vlada dužna u roku od osam dana da ukloni spornu ploču poginulim hrvatskim veteranima i pripadnicima HOS-a.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva