:

:

TV Most

clock

Jul 07, 2018   15:04

0

124

Komemoracija u Bratuncu,Dodik: U BiH nema pravde za Srbe


Prema njegovim rečima, u srednjem Podrinju tokom poslednjeg rata stradalo  je više od 3.500 Srba, a da nema odgovornosti i kazne



"Nema kazne za počinioce, ali ima snažnog ignorisanja međunarodnog faktora i nastojanja da se održi stereotip koji je ovde već ranije plasiran da se generalno govori samo o srpskoj krivici", rekao je Dodik na komemoraciji kojoj je prisustvovala i premijerka RS Željka Cvijanović, kao i ministar odbrane Srbije Aleksnadar Vulin.



Prema njegovim rečima, sramne kazne za trojicu Bošnjaka, pripadnika takozvane Armije BiH, koji su nekoliko sati maltretirali i silovali desetogodišnju devojčicu srpske nacionalnosti 1993. godine u Sarajevu, govori da u BiH nema pravde za Srbe i da BiH nije zemlja za Srbe.



"Mi smo ovde silom Dejtonskog sporazuma, spremni da poštujemo ovaj sporazum i njegove određene odredbe, ali isto tako, svesni smo iluzije koje pokušavaju da izgrade ovde u liku BiH, na štetu Srba i srpskog naroda", rekao je Dodik.



On je  pozvao prisutne da se ponovo okupe i pomognu u rešavanju nagomilanih problema.



Dodik je rekao da je Vlada Republike Srpske u ovaj kraj uložila značajna sredstva, jer žželi da ga oživi sa stanovišta svih funkcija - javnih i drugih.



"Stradanje ostaje kao naša bol, kao mesto koje ce večito u kolektivnoj svesti našeg naroda biti upamćeno, ali isto tako moramo se okrenuti žživotu. Najbolja zahvanost za žrtve koje su date jeste uspješno društvo i to je odnos prema poginulim i stradalim u proteklom ratu", rekao je Dodik.



Cvijanović je izjavila da nekažnjavanje počinilaca teških zlodela nad više od 3.500 Srba u srednjem Podrinju u proteklom ratu treba da drži Srbe budnim i svjesnim onoga što se dogodilo i na koji način treba da se kreću u budućnosti kako bi izbegli sve zamke ovog tipa.



Cvijanović je naglasila da je važno izražavati poštovanje prema svim žžrtvama, ali i negovati kulturu sećanja.



"Kultura secanja mora da postoji u okviru institucija, kolektiviteta i svakog pojedinca u Republici Srpskoj, jer na osnovu toga možemo da razumemo šta je bilo i kuda se krećemo u budućnosti", rekla je Cvijanovic novinarima u Bratuncu, gđe je prisustvovala pomenu.



Ona je istakla da je vlast u Srpskoj opredeljena za izgradnju bolje Republike Srpske koja ce biti stabilnija i sve jača iz dana u dan, znajući koliko je žrtava podnijetio u svim krajevima.



Cvijanovićeva je ukazala da su zločini počinjeni nad Srbima u srednjem Podrinju ostali nekažnjeni što postaje matrica kada se govori o pravdi ili dostizanju pravde, istine i sankcija u okviru BiH.



Zvaničnici Republike Srpske i Srbije, brojne delegacije i predstavnici boračkih organizacija prisustvovali su u Bratuncu pomenu za više od 3.500 stradalih Srba iz srednjeg Podrinja ubijenih tokom proteklog rata.



Pomen stradalim Srbima i ove godine održava se sa istom porukom: "Da se ne zaboravi".



Porodice srpskih žrtava u Podrinju još čekaju pravdu, podseća RTRS.



Na Petrovdan 1992. godine na području Vlasenice, Osmaka, Zvornika, Bratunca i Srebrenice, muslimanske snage predvođene Naserom Orićem činile su neviđena zla ubijajući srpsko stanovništvo, od novorođenčadi do staraca, ne birajući sredstva.



Pomen stradalim Srbima i ove godine održava se sa istom porukom: "Da se ne zaboravi".



Porodice srpskih žrtava u Podrinju još čekaju pravdu, podseća RTRS.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva