:

:

TV Most

clock

Oktobar 18, 2017   12:05

0

216

Komandanti iz ratova predavači na Vojnoj akademiji


Među prvima koji će stati pred kadete Vojne akademije trebalo bi da bude nekadašnji komandant Prištinskog korpusa i Treće armije VJ general u penziji Vladimir Lazarević, a pitomcima će svoja iskustva vođenja ratnih operacija prenositi i generali Božidar Delić, Ljubiša Diković, kao i niz visokih oficira koji su bili na ključnim dužnostima tokom sukoba u Jugoslaviji, navodi list.



Nekadašnji visoki oficiri Vojske Jugoslavije biće zaduženi da svoja ratna iskustva prenesu generacijama starešina koje se trenutno školuju u toj ustanovi i da drže predavanja "iz onoga gde su najbolji - rukovođenje vojskom u najtežim uslovima".



Ministar odbrane Aleksandar Vulin potvrdio je da će nekadašnji komandanti dobiti svoju ulogu u vojnom školstvu i da oni treba da budu uzor današnjim generacijama oficira.



"To je veliki zaokret i na neki način ispravljanje nepravde koja im je naneta prethodnih godina. Oni dugo nisu smeli ni da kroče na Akademiju niti u bilo koji vojni objekat. Država se olako lišila najdragocenijih iskustava kojih se ne bi odrekla nijedna vojska na svetu", rekao je Vulin za Novosti.



Generali poput Lazarevića, Dikovića, Delića i ostalih, kaže Vulin, imaju mnogo toga važnog da prenesu mlađim kolegama i držaće predavanja iz onoga gde su najbolji - rukovođenje vojskom u najtežim uslovima.



"Uveli smo pravilo da najistaknutije starešine iz ratova za nama dobiju prostor na Vojnoj akademiji i da drže predavanja kadetima, pa i sadašnjim generacijama oficira. Uzori kadetima moraju da budu srpski generali, posebno oni dokazani u najtežim danima. Moramo da omogućimo da mladi oficir sretne svog generala, upozna ga i sazna njegova iskustva", rekao je Vulin.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva