:

:

TV Most

clock

Maj 19, 2018   12:05

0

208

Komandant Kfora: Situacija na Kosovu trenutno stabilna


Italijanski general-major Kuoči, koji se nalazi na čelu Kfora, ocenjuje da je bezbeddnosna situacija širom Kosova u ovom trenutku mirna i stabilna i da nema većih problema. 


“Sve što može da ugrozi bezbednosnu situacuiju prati se svakodnevno. Završeno je sa vremenom konflikta i sukoba,”- poručuje komandant Kfora.  


On navodi da Kfor ostaje posvećen očuvanju sigurnog i bezbednog okruženja i garantovanja slobode kretanja svim građanima na Kosovu, uz podsećanje da su doprineli normalizaciji bezbednosne situacije u regionu u proteklih 18 godina. 


Kuoči, u intervjuu Radiju Kontakt plus u Kosovskoj Mitrovici, ističe takođe i da NATO ostaje posvećen stabilnosti i sigurnosti Kosova.


“Kfor u skladu sa svojim mandatom doprinosi osiguranju sigurnog i bezbednog okruženja i slobodi kretanja za sve građane, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, i mi nemamo razloga da budemo zabrinuti za neko eventualno nasilje,”- ističe Kuoči, odgovarajući na pitanje da li Srbima može da se ponovi  nasilje slično onom iz marta 2004 godine.


Da li na Kosovu mogu postojati dve vojske istovremeno?


Komandant Kfora naglašava da je transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova na institucijama Kosova i da Kfor nastavlja da blisko prati kompletnu debatu o budućnosti KBS-a. 


“Struktura, mandat i misija KBS-a jesu stvar za lokalne institucije u skladu sa njihovim ustavnim procedurama,”- navodi Kuoči ističući da u slučaju da dođe do eventualne transformacija KBS-a, onda će morati da dođe i do političke odluke u NATO-u koji će zauzeti stav prema tome. 


“Mi moramo istaći još jednom da Kfor, NATO u uvom trenutku ne planira da smanji ili promeni misiju Kfora na Kosovu. Ako eventualno dođe do transformacije KBS-a, NATO će to razmotriti i doneti odluku,”- ističe komandant Kfora. 


Saradnja Kfora i Vojske Srbije jako dobra. 


Kuoči naglašava da Kfor sa Vojskom Srbije ima jako dobru saradnju. 


“Ja kao komandant Kfora se s’vremena na vreme susrećem sa načelnicima odbrane zemalja koje se nalaze oko Kforove zone odgovornosti. Moja je misija da unapredimo dijalog i uzajamno razumevanje na vojnom planu,”- objašnjava on. 


Kuoči navodi da su saradnja i zajedničke aktivnosti sa srpskim oružanim snagama  i Vojskom Srbije na odličnom nivou, objašnjavajući da obavljaju istovremene patrole sa Vojskom Srbije duž administrativne linije kako bi doprineli održavanju sigurne i mirne sredine.  


Komandant Kfora kaže da postoje i razne kancelarije koje na tehničkom nivou sarađuju - saradnja je veoma dobra, kaže Kuoči ocenjujući odnos Kfora i Vojske Srbije.

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva