:

:

TV Most

clock

Mart 14, 2015   12:13

0

218

Komandant Kfora: Bolja bezbednost na KiM


Kako se navodi u saopštenju međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu, Filjuolo je potvrdio "konstantne i nepristrasne napore misije NATO u cilju održavanja sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja, čime su stvoreni neophodni uslovi da se pomogne i podrži napredak, demokratija i modernizacija na Kosovu".

Vojska Srbije je na svom sajtu juče objavila da su Diković i Filjuolo razgovarali u Kruševcu o bezbednosnoj situaciji na KiM i duž administrativne linije, o "dosadasnjoj saradnji Vojske Srbije i Kfora, kao i o pravcima buduće saradnje".

Tokom boravka u Kruševcu je komandant Kfora imao priliku da poseti Centar za hemijsku biološku-radiološku i nuklearnu obuku (HMRN-CO), jedan od centara za stručnu obuku podređenih Komandi za operativnu obuku Vojske Srbije. Učešće u HMRN-CO kursevima je dostupno svim zemljama u regionu, NATO-u i Partnerstvu za mir, navodi se u saopštenju.

Na kraju razgovora, oba generala su potvrdila da će se ova "produktivna i srdačna saradnja" nastaviti i u budućnosti.

U skladu sa Vojno-tehničkim sporazumom (VTS), komandant Kfor-a ima redovne sastanke sa načelnicima odbrana različitih zemalja koje se graniče za Kfor-ovom zonom odgovornosti, navodi se u saopštenju i dodaje ovi sastanci predstavljaju efikasnu priliku da se razmene informacije i gledišta u pogledu ukupne bezbednosne situacije na području Balkana.

Diković i Filjuolo, kako je prenela juče Vojska Srbije na svom sajtu, su razgovarali i o "dosadasnjoj saradnji Vojske Srbije i Kfora, kao i o pravcima buduće saradnje".

Dvojica generala sastali su se u kasarni "Car Lazar" a obišli su i Centar Vojske Srbije za usavršavanje kadrova Atomsko-biološko-hemijske odbrane.

Reč je o sastanku na visokom nivou Zajedničke komisije za sprovođenje Vojno-tehničkog sporazuma, koju čine predstavanici Kfora i snaga bezbednosti Srbije, podseća Vojska Srbije, i ukazuje da se sastanci redovno održavaju na različitim nivoima od 1999. godine radi ispunjenja Vojno-tehničkog sporazuma.

Susreti načelnika Generalštaba Vojske Srbije i komandanata Kfora u prethodnom periodu uglavnom su održavani u bazi "Jug" kraj Bujanovca i na niškom aerodromu i ovo je bilo prvi put da razgovaraju u Kruševcu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva