:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Decembar 07, 2017   12:05

0

203

Kolo na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa


Odluku o upisu kola na Uneskovu listu doneo je 7. decembra 2017. godine Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, na svom 12. redovnom zasedanju koje se održava na ostrvu Čedžu, u Južnoj Koreji.



"Veliki broj formalnih i neformalnih edukativnih programa koji se organizuju u institucijama kulture, brojne manifestacije na kojima se kolo izvodi kao deo zvančnih takmičarskih i revijalnih programa u kojima učestvuju kulturno-umetnička društva, ili kao spontana aktivnost okupljenih učesnika, (kao što su sabori u Guči, Topoli...), izvođenje kola na privatnim proslavama (svadbe, rođenja, krštenja, proslave punoletstva, matura...) svedoče o aktivnom prisustvu kola u različitim sferama života u Srbiji danas, što je jedan od važnih kriterijuma koje je potrebno ispuniti za upis na Uneskovu listu", navodi se na sajtu Etnografskog muzeja.



Za prepoznavanje značaja kola u društvu, kao i za njegovo vrednovanje kao dela žive igračke prakse u Srbiji, od posebnog značaja je činjenica da je učenje osnovnih elemenata igre deo formalnog sistema obrazovanja.



 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva