Vesti
Koliko dana EU može bez ruskog gasa

11:21, 16.12.2017

|

Izvor: B92

Ukoliko se prekine ruski izvoz gasa u Italiju, zemlja će imati samo 15 dana pre proglašenja vanredne situacije, analiziraju tamošnji mediji.Ruski mediji su ovo, čini se, jedva dočekali, pa je Rašta tudej postavila pitanje koliko Evropa zapravo zavisi od ruskog gasa i mogu li Amerikanci to da nadomeste.


"U Italiji, udeo ruskog gasa je oko 37 odsto. U Nemačkoj nešto manje oko 28 odsto. Nemačke kompanije mogu bez rusko gasa nedelju dana duže od italijanskih“, kaže Petr Puškarev, analitičar tržišta.Ovo pitanje postavljeno je u italijanskoj štampi posle fatalne eksplozije u asutrijskom gasnom pognu, što je ozbiljno narušilo isporuke gasa Evropi.

Opasno je to što su druge zemlje u Evropi više zavisne od ruskog gasa nego Italija ili Nemačka, rekao je analitičar.

"Zavisnost Slovenije, Grčke i Mađarske je na nivou od 41 do 45 procenata. Bez gasa iz Rusije, oni bi mogli da se suoče s velikom netašicom i to u roku od dest dana", rekao je Puškarev.

Dodao je da Češka, Slovačka, Finska, Litvanija, Letonija i Estonija skoro 100 odsto zavise od ruskog gasa.

Prema rečima Puškareva, korak ka snabdevanju tečnog gasa iz Katara i SAD je važno za Evropu, ali samo kao alternativa u slučaju vanrednog stanja kao što je bilo ovo u Austriji.

"LNG je skup. To bi potrošače koštalo 50-70 posto više od gasovoda, i jednostavno se ne traži u velikim količinama zbog tehničkih problema. Dakle, Vašington nema nijednu šansu da skloni Rusiju sa evropskog tržišta gasa ", rekao je Puškarev.

To je razlog zašto SAD vrše pritisak na Evropu, dodao je on.


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design