:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 20, 2015   13:03

0

124

Kolektivni ugovor za prosvetare

Kako je Jović rekao agenciji Beta prosvetari su posebnim kolektivnim ugovorom izdejstvovali uslove slične zaposlenima u zdravstvu.

"Očekujemo potpisivanje kolektivnog ugovora u četvrtak, kada bi Vlada trebalo da nam predoči i predlog sporazuma o našim ostalim zahtevima", kazao je Jović.

Jović je precizirao da prosvetari traže izuzeće od smanjenja zarada u javnom sektoru, uređenje platnih razreda i izmene zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

"Sporazumom treba oročiti usvajanje ovih bitnih propisa", kazao je Jović.

On je precizirao da će se nakon što Vlada ponudi predlog sporazuma o njemu izjasniti i predsedništva sindikata.

Jović je naveo i da danas usaglašeni tekst posebnog kolektivnog ugovora podrazumeva da u prosveti prvo bude raspoređen kadar sa nepotpunim fondom časova, a kao poslednja solucija predviđa se raspisivanje konkursa.

Takođe, pored dosadašnjih jubilarnih nagrada za 10, 20 i 30 godina rada, predviđena još jedna za 35 godina staža u prosveti.

Predviđena je i isplata novogodišnjih nagrada, kao i vidovdanskih nagrada.

Pregovori između četiri reprezentativna prosvetna sindikata i Ministarstva prosvete nastavljaju se danas, a uporedo sa time nastavlja se i štrajk nastavnika skraćenjem časova na 30 minuta.

Za đake osnovnih i srednjih škola u Srbiji danas je počelo drugo polugodište, a u delu škola nastavljen je protest skraćenjem časova na 30 minuta.

Nastava u prvom polugodištu je, i pored štrajka prosvetnih radnika, završena regularno, a ocene su u svim školama zaključene.

Četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti - Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost", Samostalni sindikat, Unija prosvetnih radnika i Sindikat obrazovanja, od 17. novembra štrajkuju skraćenjem časova na 30 minuta.

Oni su najavili i da će 27. januara, na dan školske slave, održati "Veliki svetosavski pohod prosvetara" kroz Beograd.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva