:

:

TV Most

clock

Novembar 27, 2017   12:05

0

201

Koha: San Cara Dušana se ostvaruje, Srbija izlazi na more


Koha Ditore, naime, podseća da je proteklog vikenda srpski ministar privrede, Goran Knežević, na prvoj generalnoj skupštini Trgovinsko-industrijske komore Albanije, osim jačanja bilateralne saradnje Srbije i Albanije, kao posebno važan projekat istakao izgradnju pomenutog auto puta.




List piše da je Knežević tom prilikom rekao da će ovaj projekat doneti "krštenje Nacionalnog puta" pod novim, sasvim smislenim nazivom, kao što je "Autoput mira" koji će "omogućiti Srbiji drugi izlaz na Jadran, preko luke Drač".



"San srpskog kralja Stefana Dušana da izađe na luku Drač, postaje stvarnost, nakon 660 godina, ali ovaj put ne ratom, već preko 'Autoputa mira'", navela je Koha.



List podseća da je na prvoj skupštini privrednih komora Albanije i Srbije učestvovalo 100 albanskih i srpskih firmi i da se razgovaralo o jačanju saradnje dveju zemalja u oblasti trgovine i ekonomije.



Prištinski dnevnik napominje da je Kneževićeva izjava usledila nakon što je predsednik Privredne komore i industrije Albanije i Srbije, Isuf Fera, ocenio Srbija ne koristi dovoljno luku Drač.



Inače, Knežević je rekao i da saradnja Srbije i Albanije treba da bude još bolja i svestranija, kao i da je Srbija snažno posvećena regionalnoj saradnji.



Prema podacima PKS, izvoz u Albaniju iznosio je 92,6 miliona evra, što je za 36,2 odsto više u odnosu na isti period 2016.



Uvoz iz Albanije porastao je za 37,2 odsto u odnosu na isti period 2016. godine i iznosio je 25,9 miliona evra.



Suficit u robnoj razmeni iznosio je 66,7 miliona evra.



U prvih devet meseci u Albaniju Srbija je u ovoj godini najviše izvozila otpatke i ostatke od gvožđa i čelika, kukuruz, pšenicu, bezalkoholna pića, preparate (pranje,čišćenje), brašno od pšenice...



U istom periodu Srbija je najviše uvozila iz Albanije uvozili: paradajz, svež ili rashlađen, delove obuće - ulošci za obuću, kamašne i slično, cement portland, krastavci i kornišoni, sveži ili rashlađeni, obuća sa kožnim đonom, električna energija, šipke, televizori sa deformacijama...




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva