:

:

TV Most

clock

Decembar 10, 2015   12:05

0

116

Koha: Ostaju vize za građane Kosova

U vreme kada je na Kosovu stvoren veliki optimizam da će pre kraja godine Evropska komisija izaći sa preporukom o ukidanju viza, konstatujući da su ispunjeni svi potrebni kriterijumi, u Briselu nema dobrih vesti u tom pravcu, iako se spominje da je bez sumnje Kosovo postiglo napredak, piše prištinski dnevnik Koha ditore.

Zvaničnici EU ne dele mišljenje premijera Ise Mustafe da je Kosovo ostvarilo sve tehničke kriterijume, što će biti jasno i u izveštaju Evropske komisije koji će biti okončan sledeće nedelje.

"Prema diplomatskim izvorima u Briselu, u izveštaju će biti data ocena napretka Kosova. Reći će se da je ispunjen najveći broj kriterijuma, ali ne i svi. U ovom trenutku se spominju devet uslova koji treba da se ostvare u budućnosti", piše Koha ditore.

Da se ne radi o lakim kriterijumima govori i činjenica da se zahtevaju i "presude u slučajevima organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou".

Bez njihovog ispunjavanja, Evropska komisija ne može da preporuči ukidanje viza i ne može da se nastavi dalja procedura u Savetu Evropske unije, konstatuje Koha ditore.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva