:

:

TV Most

clock

Oktobar 16, 2017   12:05

0

183

Kocijančič: Očekujemo sutra primenu sporazuma o pravosuđu


"Obe strane su ispunila svoje obaveze", poručila je Kocijančičeva u izjavi Tanjugu.




"Kao što je i dogovoreno između predsednika Srbije i Kosova 31. avgusta u okviru dijaloga kome posreduje EU, očekujemo da sporazum o pravosuđu sutra stupi na snagu", rekla je Kocijančič.



Portparolka EK je time odgovorila na navode pojedinih medija da će zbog neizvršavanja zadataka koji proizilaze iz sporazuma o pravosuđu, dogovorenog između Beograda i Prištine, najverovatnije biti ponovo odložena njegova primena, zakazana za 17. oktobar.



"Svi koraci su ispunjeni kako bi se pravosudni personal kosovskih Srba integrisao u kosovsko pravosuđe i obe strane su ispunile svoje obaveze u tom pogledu", kategorična je Kocijančičeva.



U Evropskoj komisiji za Tanjug navode da poslednje informacije sa kojima Brisel raspolaže govore u prilog činjenici da će sporazum o pravosuđu na Kosovu biti primenjen u dogovorenom roku.



"Ukoliko se nešto nepredviđeno sutra desi, ponovo ćemo se oglasiti", navode u Komisiji.



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači potvrdili su na sastanku 31. avgusta u Briselu da će dogovor o pravosuđu u potpunosti biti primenjen 17. oktobra 2017. godine.



Toga dana sudije, tužioci i sudsko osoblje iz redova kosovskih Srba trebalo bi da u potpunosti budu integrisani u kosovski pravosudni sistem.



"Njihova integracija omogućiće vršenje pravde na celoj teritoriji Kosova, posebno u Mitrovici", navela je šefica diplomatije EU Federike Mogerini posle avgustovskog neformalnog sastanka sa predsednicima Srbije i Kosova.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva