Vesti
Kocijančič: "Mogerinijeva više puta rekla, umesto zapaljivih izjava.."

21:41, 21.04.2017

|

Izvor: B 92

Izjave koje se mogu tumačiti kao političko mešanje u unutrašnja pitanja susednih zemlja nisu od pomoći izgradnji dobrosusedskih odnosa u regionu.
Foto: Tanjug
Tako je ponovila stav Evropske unije portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič.

“Umesto zapaljivih izjava, svi u regioni bi trebalo da se fokusiraju na reforme i saradnju”, dodala je Kocijančič u izjavi za Tanjug.

Ona je na inistiranje Tanjuga da se EU odredi prema izjavama albanskih lidera u kojima se pominje formiranje "Velike Albanije" podsetila na, kako je rekla, mnoge prethodne izjave visoke predstavnice Federike Mogerini i komesara za pregovore o proširenju Johanesa Hana.

"I visoka predstavnica Mogerini i komesar Han su ranije više puta rekli da izjave koje se mogu tumačiti kao političko uplitanje u susedne zemlje nisu od pomoći u izgradnji dobrosusedskih odnosa i region izlažu riziku od zapaljive retorike. Umesto toga, EU očekuje od svih u regionu da nastave sa izgradnjom konstruktivnih odnosa i odnosa saradnje, kao i da intenziviraju posao na reformskim programima kako bi napredovali na putu evropskih integracija", poručila je Kocijančič u saopštenju upućenom Tanjugu.

Portparolka Evropske komisije dodala je da je EU uvek dosledno podržavala principe pomirenja i regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu.

Kocijančič je posebno naglasila činjenicu da je Evropski savet nedavno obnovio svoju podršku evropskoj perspetivi regiona zapadnog Balkana.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design