:

:

TV Most

clock

Jul 18, 2015   12:05

0

121

Ko neće na paradu u Hrvatskoj?

Kako se bliži godišnjica vojne operacije "Oluja", u kojoj je ubijeno i nestalo oko dve hiljade Srba a proterano oko 220.000, na dnevnom redu su opet odnosi Srbije i Hrvatske.

Najjači hrvatski NATO saveznici neće paradirati u slavu dve decenije od "Oluje", uprkos pozivu Hrvatske da to učine. RTS-u je u Zagrebu rečeno da se još ne zna ko će marširati sa njihovom vojskom – zna se ko neće – između ostalih, SAD, Velika Britanija, Nemačka, Italija, Mađarska.

Tamošnji mediji ali i mediji u regionu izveštavaju da je za to zaslužna i srpska diplomatija.

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić kaže da je "Olija" bila vojna akcija koja je imala užasne posledice po srpski narod, i tumačili bismo to kao antisrpski stav.

"Mi nismo nikakve note ili demarše sada slali, neki ministri su me pozvali da pitaju da li o tome zaista tako mislim, ja sam to ponovio kao naš zvanični stav, a i želim da kažem da mi nemamo nikakvog likovanja u tome što su oni odustali od učešća", kaže Dačić.

Srbija neće likovati, ali će je uvrediti svako ko ode na proslavu "Oluje", jer nema šta da se slavi – stav je države koji iznosi srpski premijer.

Zagreb reaguje tvrdnjom da ne slave nečije stradanje već oslobođenje od okupacije.

"To je ono što mi slavimo. Ne slavimo tragedije koje su proživeli pojedinci, kojih, nažalost, ima u svim ratovima i zato je jako važno ne započinjati ratove, jer kad se rat započne, strada puno ljudi", rekla je ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić.

"Svako učešće u jednoj takvoj proslavi u smislu učešća vojske, za nas, svakako zemlje koje budu donele takvu odluku time će pokazati odnos prema stradanjima srpskog naroda", kaže Dačić.

Od učešća u vojnoj paradi kojom se slavi akcija "Oluja" poslednja je odustala Slovenija.

"Imajući u vidu da ni druge savezničke zemlje - kao što su SAD, Velika Britanija i Mađarska neće učestvovati, ne postoji nijedan razlog da učestvuje naša vojska", rekao je predsednik Slovenije Borut Pahor.

Dve decenije kasnije, dok se u Hrvatskoj bude slavila "Oluja, u Srbiji i Republici Srpskoj, prvi put, biće Dan žalosti.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva