:

:

TV Most

clock

Jun 19, 2017   12:05

0

140

Ko je nova šefica hrvatske diplomatije?

Ipak, ako je verovati hrvatskom Večernjem listu, Pejčinović Burić je bila angažovana kao savetnica Vlade Srbije, u svojstvu stručnjaka za evropske integracije.

Mimo toga, njena službena biografija obeležena je nizom, mahom ekspertskih poslova i angažmana.

Na funkciju ministra dolazi sa mesta državnog sekretara.

Pejčinovićeva (1963) je rođena u Mostaru, diplomirala je 1985. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a osam godina posle magistrirala je evropske nauke, nakon postdiplomskih studija na fakultetima u Brižu i Varšavi.

Od 1995. do 1997. bila je direktorka Evropskog doma Zagreb.

U hrvatsku diplomatju ulazi 2000. imenovanjem za pomoćnicu ministra u Ministarstvu evropskih integracija, koje su tada vodili prvo Ivan Jakovčić, pa Neven Mimica.

Godine 2005. postala je državna sekretarka u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova, koje je tada vodila Kolinda Grabar Kitarović, gde se zadržava do 2008.

Istovremeno je bila i članica pregovaračke grupe za pregovore sa EU u poglavljima 30 o spoljnim odnosima, 31 o spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici, 34 o institucijama i 35 – ostalo.

Na izborima 2008. kao članica HDZ-a izborila je mandat u Saboru i vodila je izaslanstva u Zajedničkom parlamentarnom odboru Hrvatska-EU, zatim saborsko izaslanstvo u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, ali je i članica Odbora za evropske integracije, Spoljnopolitičkog odbora i Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU.

Od 2013. bila je savetnica za evropske politike na projektima koje su finansirali EU, bilateralni donatori i UNDP u Hrvatskoj u državama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU.

Za državnu sekretarku u MVEP-u imenovana je novembra prošle godine.

Odnosi sa Srbijom

Za Srbiju nije nevažno ko je na čelu Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, s obzirom na to da je naša zemlja kandidat za članstvo u EU, u kojoj je Hrvatska najmlađa članica.

Hrvatska se EU priključila 1. jula 2013.

Vesna Pusić, koja je u to vreme bila i predsednica Hrvatske narodne stranke (HNS), sada članice vladajuće koalicije, kao ministarka spoljnih poslova bila je veoma naklonjena dobrim odnosima sa Srbijom.

Ona je znala da kaže da u odnosima Hrvatske i Srbije "ne teku uvek med i mleko", ali da i jedna i druga zemlja znaju da su komunikacija i pronalaženje zajedničkog rešenja u obostranom interesu.

"Dosta smo se svađali oko različitih stvari, oko nekih možda opravdano, nekih možda neopravdano i preterano. Ali, ja smatram naše odnose dobrima i mislim da u tom pravcu treba da idemo", rekla je svojevremeno Pusićeva.

Od januara do oktobra 2016. ministar spoljnih i evropskih poslova je bio HDZ-ovac Miro Kovač, koji nije propuštao priliku da u svojim izjavama iznese optužbe na račun Srbije i pretnje povodom njenog ulaska u Evropsku uniju.

Kovač je u Srbiji zapamćen kao ministar u vladi američkog biznismena Tihomira Orešovića koji je najpre ulazak Srbije u EU uslovljavao ukidanjem zakona o nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina za područje cele bivše Jugoslavije, da bi potom značajno pooštrio retoriku, rekavši da Srbija "zbog svog ponašanja nikada neće postati članica EU".

Kovač je nesumnjivo, a o tome su pisali i strani mediji, za kratko vreme svog ministrovanja doprineo pogoršanju odnosa Hrvatske i Srbije do te mere da su ga, pojedini mediji nazvali "podstrekivačem".

Sa dolaskom Plenkovića na premijersku poziciju, šef hrvatske diplomatije postaje njegov kolega iz Evropskog parlamenta Davor Ivo Å tir, koji se nije mnogo mešao u odnose Hrvatske i Srbije, a kada bi ponekad bio pitan – on bi diplomatski odgovorio da je "hrvatski cilj stabilizovati prilike na jugoistoku Evrope".

Gostujući jednom prilikom na HRT-u zajedno sa svojom nekadašnjom koleginicom Vesnom Pusić, oni su se složili da Hrvatska i Srbija treba da sarađuju i da rade na dijalogu.

Å tir je tada posebno pohvalio susret Plenkovića sa tadašnjim srpskim premojerom Aleksandrom Vučićem na Međunarodnom ekonomskom forumu u Davosu, rekavši da je to upravo bila prilika za dijalog.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva