:

:

TV Most

clock

Decembar 09, 2017   12:05

0

211

Ko će oblikovati Evropu 2018. godine?


Na prvom mestu je Kristijan Lindner, lider nemačkih liberala koji, kako se objašnjava, zauzima ključnu poziciju u politici Nemačke našavši se na čelu konzervativnog evro-opreznog segmenta biračkog tela.




"Izvlačeći prekidač" u koalicionim pregovorima u novembru, Lindner je gurnuo Nemačku u političku krizu i postavio sebe u središte debate koja je usledila, navodi portal.



U godini u kojoj će francusko-nemački motor verovatno voditi diskusiju o smeru Evrope, to ga, kako se dodaje, stavlja u poziciju da deluje kao kočničar.



Više od bilo kog drugog političara Lindner će - bilo u ili izvan vlade - odrediti koliko stvari mogu daleko da odu.



Na listi se nalazi 18 muškaraca i 10 žena iz 28 različitih zemalja - političara, biznismena, umetnika, pisaca od kojih se može očekivati da budu u središtu delovanja narednih meseci.



Politiko objašnjava da je kao i prethodnih godina prikupljao sugestije, a zatim u nekoliko rundi debate rangirao ličnosti sa ciljem da se pronađu oni koji zaista - a ponekad i neočekivano - oblikuju svoje zemlje ili EU.



Jednostavno zauzimanje moćne funkcije, poput predsedničke, nije dovoljno da automatski kvalifikuje tu ličnost za listu 28 najuticajnijih.



Lindnerova prva pozicija sledi nakon dve godine u kojima je lidersko mesto na listi Politika bila definisana rastućim talasom populizma (mađarski premijer Viktor Orban 2016.) i reakcijom na to (gradonačelnik Londona Sadik Kan 2017.)



Ta promena odražava osećanje u Evropi koje, iako populizam možda nije odstupio, već se verovatno zaglavio - bar za sada - ostavlja liderima kontinenta slobodu da se bave osnovnim uzrocima tog fenomena.



Politika se vraća u Evropu zbog čega je od prvih 10 ličnosti na listi osam onih koji praktikuju "rat drugim sredstvima", navodi Politiko izvinjavajući se istovremeno pruskom generalu Karlu fon Klauzevicu.



Posle Lindnera slede: britanski ministar ekologije Majkl Gouv - za koga se kaže da je "mozak koji stoji iza Bregzita (br.2), francuska ministarka rada i "gvozdena pesnica Emanuela Makrona" Muriel Peniko (br.3).



Tu su i holandski premijer Mark Rute (br.4), predsednica donjeg doma parlamenta Italije i borac protiv onlajn zloupotreba Laura Boldrini (br.5), potpredsednik Evropske komisije i bivši finski premijer Jirki Katainen (br.7), izvestilac Evropskog parlamenta za Bregzit Gi Verhofstat (br.10), navodi Politiko.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva