:

:

TV Most

Foto: Foto Radio Gračanica

clock

Mart 09, 2018   12:05

0

219

Književno veče Ranka Risojevića u Gračanici


Uzbuđenje nije bilo ništa manje ni sada, što Ranko Risojević nije krio. Gračaničku povelju uručio mu je direktor Doma kulture Živojin Rakočević, a obrazloženje je pročitao Žarko Milenković, koji je bio i član komisije za dodelu nagrada poslednjeg Vidovdanskog pesničkog bdenija.

Dr Zlatko Jurić iz Banjaluke govorio je o stvaralačkom opusu Ranka Risojevića. Po njegovim rečima, Risojević je danas jedan od najznačajnijih književnika koji stvaraju na srpskom jeziku, a kada je Republika Srpska u pitanju onda je svakako vodeći.

Jurić je naglasio da je Risojevićev roman “Dečaci sa Une” jedan od najznačajnijih dečjih romana koji je ušao i u školsko gradivo i da je negde u istom rangu kao i “Orlovi rano lete”. Ništa manje značajan i veoma uspešan je i njegov roman Ivanovo otvaranje.

Malo je pisaca koji su se usudili da pišu dečje romane, češće su to bajke i priče.

Ranko Risojević je pesnik, prozaista, dramski pisac, esejista, istoričar matematike, prevodilac i kulturni poslenik, objavio je oko četrdeset knjiga, među kojima 14 zbirki pesama, 18 knjiga proze, među kojima 5 romana. Izvedeno mu je desetak radio-igara za decu i dva za odrasle u Narodnom pozorištu Bosanske krajine u Banjaluci. Priredio je za štampu više knjiga poezije i proze naših autora. Za književni rad nagrađivan je više puta, a najznačajnije nagrade su: nagrada „Željezare Sisak“ za poetsku knjigu „Prah“, nagrada „Laza Kostić“ za proznu knjigu „Šum“, nagrada „Politikinog zabavnika“ za roman za mlade „Ivanovo otvaranje“, nagrade „Pečat varoši sremsko-karlovačke“ i „Skender Kulenović“ za poetsku knjigu „Prvi svijet“, nagrada „Branko Ćopić“ Srpske akademije nauka i umetnosti, za roman „Bosanski dželat“, te „Kočićeva nagrada“ za ukupno stvaralaštvo.

Risojević, koji je i sam bio direktor biblioteke u Banjaluci, uručio je Domu kulture kao poklon i svoje, ali i značajnije knjige iz Republike Srpske na čemu se zahvalio Živojin Rakočević rečima: “Da ste došli na uručenje Gračaničke povelje imali bismo prilike da čujemo jednu vašu pesmu, ovako smo imali priliku da upoznamo vašu dušu”.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva