:

:

TV Most

clock

Novembar 02, 2017   12:05

0

144

Knjiga "Nasilje nad Srbima u 20. veku" donirana bibliotekama u Srbiji



Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević pozdravio je danas donaciju firme BDO, povodom 25 godina poslovanja te kompanije, ukazavši na značaj takvih gestova korporativnog dobročinstva koji su retki.


Vukosavljević je podsetio da su nacrtom Strategije razvoja kulture predviđene poreske olakšice za privatne firme koje ulažu u kulturu i podvukao da država i privatni sektor moraju biti posvećeni istim ciljevima i zadacima kada je kultura u pitanju, koja predstavlja odraz svesti jednog društva.



Gest firme BDO da donira knjige bibliotekama u Srbiji, ali i u Republici Srpskoj, ministar vidi kao dokaz postojanja svesti da RS pripada srpskom kulturnom prostoru, naglasivši da "moramo da čuvamno svoje osobenosti i svoje nacionalno kulturno jezgro, jer je to osnova da se jedna kultura uklopi u složene vidove saradnje sa kulturama drugih naroda".



"Nasilje nad Srbima u 20. veku" je obimna istorijska studija koja obuhvata period od Berlinskog kongresa do NATO agresije 1999. godine i predstavlja obimnu, naučno i faktografski utemeljenu retrospektivu istorijskih procesa koji su dovodili do stradanja srpskog naroda.



Vukosavljević je na konferenciji za novinare u Biblioteci grada Beograda primetio da je to nedovoljno obrađena tema i da bez obzira što su iznete činjenice poznate, šira javnost nije u dovoljnoj meri informisana o tome.



Ministar je naglasio da istorija šalje glasne poruke, ali se istorijsko iskustvo nedovoljno koristi i često smo "loši đaci učiteljice života".



Direktor Predstavništva RS u Beogradu Mlađen Cicović zahvalio je na donaciji i rekao da je to primer kako je jedna uspešna kompanija društveno i nacionalno odgovorna.



On je primetio i da je izdanje "Nasilje nad Srbima u 20. veku" u funkciji utvrđivanja istine, primetivši da smo "često neodgovorni prema žrtvama i stradalnicima", te je Gaćinovićeva knjiga doprinos i zalaganju za uspostavljanje kulture sećanja na čemu rade vlade Srbije i Republike Srpske.



Direktor firme BDO Milovan Popović kaže da su uvereni da nas "istorija uči budućnosti", zbog čega su odabrali baš knjigu Radoslava Gaćinovića.



Direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov istakla je da su javne biblioteke najjača i najbolje organizovana kulturna mreža i da svaka opština mora da ima svoju biblioteku, kao i da nabavka knjiga mora biti u fokusu svake kulturne politike.



Ona je zahvalila na donaciji, ali i Ministarstvu kulture koje putem konkursa pomaže otkup knjiga za biblioteke.



Ninkov je naglasila da u vremenu ekonomske krize svaka donacija znači i izrazila uverenje da ovakvi primeri neće biti retki.



Ministarstvo kulture je na Konkursu za sufinansiranje izdavanja kapitalnih dela na srpskom jeziku i posebno vrednih dela iz domaće i prevodne književnosti pomoglo sa milion dinara objavljivanje knjige "Nasilje nad Srbima u 20. veku".



Komisija Ministarstva je ocenila da taj izdavčki projekat značajno doprinosi unapređenju i razvoju kulture i da njeno izdavanje iziskuje obiman istraživački rad, usklađen sa opštim interesom u kulturi, ciljevima i prioritetima konkursa.



Ministarstvo je u ovoj godini na zahtev bibliotekara izvršilo vanredni otklup publikacija koje se bave nacionalnom istorijom i kulturom i sa 1.330.560 dinara sufinansiralo otkup tri naslova - "Velika Srbija", "Kulturna istorija Srba" i "Dugo kretanje između klanja i oranja - Istorija Srba u novom veku (1492-1992)".




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva