:

:

TV Most

clock

Novembar 22, 2017   12:05

0

199

Knežević: Trgovinska razmena sa Austrijom 1,2 milijarde evra

Ona je, u razgovoru sa srpskim novinarima, prenela da je trgovinska razmena dve zemlje prošle godine po prvi put premašila milijardu evra.

Austrija je u Srbiju izvezla robu u vrednosti od oko 615 miliona evra, a Srbija u Austriju u vrednosti od 420 miliona evra, ukazala je on.

U prvih šest meseci ove godine beleži se, kako je istakla, značajan rast srpskog izvoza u Austriju i to za 19,8 odsto, dok je austrijski porastao za 10,8 procenata.

„Ako ostane ovaj trend, do kraja godine možemo dostići trgovinsku razmenu u visini od 1,2 milijarde evra", uverena je Knežević.

Prema njenim rečima, ohrabrujući podatak je da raste interesovanje posebno srednjih preduzeća iz Austrije za Srbiju.

„Ta srednja preduzeća imaju između 50 i 250 zaposlenih i promet veći od 250 miliona evra. Tako da je važno njihovo interesovanje. Sve velike kompanije iz Austrije su već prisutne u Srbiji", navela je ona.

Knežević je podsetila da Austrija raspolaze ogromnim kapitalom, jer je tradicija nasleđivanja kapitala veoma razvijena.

Ukazala je da je BDP Austrije 386 milijardi evra, a da se više od polovine prihoda ostvaruje izvozom.

Knežević je ukazala da turizam igra veliku ulogu u BDP-u Austrije, te da balovi predstavljaju ozbiljan zamajac privrede Beča.

„U Beču se održi oko 330 balova godišnje. Oni doprinose značajno privredi glavnog grada, ali i Austrije", kazala je ona delegaciji novinara koja u Beču boravi povodom održavanja Bečkog bala u Beogradu 7.decembra.

Srpski novinari posetili su i najstariju menadžment i konsalting agenciju na svetu „"Artur D. Litl", gde je izneto da je ta kompanija izabrala Srbiju kao bazu za ekspanziju na Balkan zbog pozitivnog biznis i ekonomskog razvoja, kao i njenih potencijala.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva