:

:

TV Most

clock

Jun 15, 2018   13:50

0

231

KM:Bogat program 24. Sabora kulturnog stvaralaštva


Pored tradicionalnih  bratskih gradova Kosovske Mitrovice, ove godine ima i novih učesnika, a to su: folklorni ansambl iz Bugarske “Horo”, zatim slikarke Spomenka Petrović i Bisenija Teresčenko iz Pančeva i Beograda, kao i dva nova pesnika.



 


Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, istakao je na konferenciji za novinare izuzetan značaj očuvanja kulture i pravih vrednosti. 



“Kosovska Mitrovica biće još jednom pokazatelj da je grad otvorenih vrata, otvorenog srca i središte okupljanja svih Srba sa prostora KiM, ne samo kao administrativni centar, već i kao središte važnih kulturnih dešavanja  i da možemo pariratiiI većim centrima u Srbiji” - podvukao je Spirić.



On je pozvao sve, ne samo građane iz srpskih sredina sa KiM, već i iz centralne Srbije, da posete naš grad tokom trajanja Sabora i upoznaju se sa kulturnim blagom iz našeg okruženja, sa ovdašnjom tradicijom i sa time kako se neguje i čuva umetnost i kulturno nasleđe.



Direktor Kulturnog centra “Dragica Žarković”, Miodrag Radomirović kaže da je zadatak Sabora stvaranje ambijenta za očuvanje srpske kulture i kulturne baštine.



“I nama je drago što mi ustvari time ulazimo i u program Strategije razvoja kulture Srbije, koji akcenat ima pre svega na očuvanju srpske kulturne baštine na KiM, a to radi Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica podržavajući ovakve velike manifestacije, jer Sabor sa svojim sadržajima jeste bogatstvo kulturne baštine KiM” -  kaže Radomirović.



Sabor, kao i svake godine ima osnovne programske segmente -  likovna i vajarska kolonija “Mladen Popović”, od 17. do 24. juna, zatim pesnički susreti “Aleksandar Aca Despotović” od 22. do 24. juna, Sabor folklora sa koncertima i svečanim defileima od 22. do 24. juna, kao i veče narodne muzike 20. juna, za koje su najavljeni gosti - pevači narodne muzike, Marinko i Marko Rokvić. 



Radomirović je rekao da ove godine uvode i Dečju koloniju, u okviru koje će na gradskom šetalištu najtalentovaniji učenici osnovnih škola imati priliku da uče od slikara. Obzirom da sve aktivnosti na otvorenom zavise od vremenskih prilika, jedan deo kolonije biće organizovan i u OŠ “Sveti Sava”.



"Pokušaće se i uvođenje bioskopa na otvorenom i prikazivanje filma “Led”, ukoliko vremenski uslovi to dozvole" - kaže Miodrag Radomirović.



Otvaranje izložbe umetničke fotografije, zakazano je za 21. jun, u 19 sati u Galeriji fakulteta umetnosti.  



Sabor zvanično počinje otvaranjem likovne kolonije “Mladen Popović” u ponedeljak, 18. juna u Mitrovačkom dvoru, a učestvovaće učenici osnovnih škola, deca iz PU “Danica Jaramaz”, folklorni ansambli, najuspešniji mitrovački recitatori, pesnici, zavičajni pisci, talenti Muzičke škole “Miodrag Vasiljević”, etno pevači i drugi.



Aleksandar Spirić je dodao da će 25. juna, kao pečat i završnica Sabora, biti koncert Snežane Đurišić i Merime Njegomir uz pratnju orkestra RTS-a, pod vođstvom Siniše Vićentijevića.



U okviru Sabora i ove godine biće dodeljene nagrade u svim oblastima stvaralaštva.



Pokrovitelj Sabora je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica, sa 2,5 miliona dinara.


Izvor: Radio Kontakt plus

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva