:

:

TV Most

clock

Jun 18, 2015   10:50

0

339

KM: Veliki broj mladih koristi alkohol i cigarete

Povodom Međunarodne nedelje zdravlja muškaraca koja se obeležava od 15 do 21. juna širom sveta, "Sinergija" je sprovela anketu među 60 mladića u Kosovskoj Mitrovici starih od 15 do 25 godina, u cilju istraživanja koliko mladići vode računa o svom zdravlju.

Na žalost, rezultati obeshrabruju. U anketi 61,7% ispitanika je odgovorilo da konzumira alkohol, a 33,3% i cigarete.

"Ono što najviše izaziva nezadovoljstvo je nepostojanje odgovarajuće zdravstvene kulture, tako da je 60% mladića odgovorilo da se najčešće sami leče kod kuće uzimajući lekove na svoju ruku bez odlaska kod lekara, a što se tiče odlaska na preventivni pregled 68,3% ispitanika se izjasnilo da to ne čini", navodi se u saopštenju "Sinergije".

U Edukativnom klubu upozoravaju da zabrinjava i činjenica da su ispitanici isticali da “nije muški” ići po lekarima, što pokazuje pogubnost pogrešnih vrednosnih stavova.

Ono što raduje je da se većina, tačnije, 76,7% ispitanih, redovno bavi nekom od sportskih disciplina.

Omladinski edukativni klub "Sinergija" pozvao je nadležne zdravstvene ustanove da, koliko su u mogućnosti preduzmu preventivne mere u cilju promovisanja zdravstvene kulture, pre svega među mladima, jer je prevencija najbolji i najeftiniji način zaštite stanovništva.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva