:

:

TV Most

clock

Novembar 11, 2017   12:05

0

223

Klimatske promene nam donose poplave i suše


Globalni porast temperature utiče na biljni i životinjski svet. Posebno su pogođene ptice-selice.



„Naučno je dokazano da neke od vrsta ptica selica koje dolaze u proleće iz Afrike, kada se vrate u Evropu ne zatiču prirodu u normalnom stanju. Zato što je klima promenjena, temperatura je veća i ona njih tera da ranije kreću na selidbeni put. To znači da neki drozd koji dolaiz centralne afrike stiže u martu u evropu kada nema hrane“, objašnjava Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.



„Dešavalo se čak i kod nas pre nekoliko godina da su desetine hiljada ptica stradale u tom periodu nepovoljnom kada dolaze u Srbiju zato što nije bilo hrane, bile su iscrpljene čak su bile i smrznute“, dodaje Ružić.



Štete od poplava i suša poslednjih godina su više milijardi evra. Kao i u mnogim drugim zemljama i u Srbiji je ova godina najtoplija od kada se meri temperatura.



„Ratifikovanjem Pariskog sporazuma o klimatskim promenama Srbija se obavezala da će biti još jedna od država koje će raditi na smanjenju emisije štetnih gasova, čime je načinjen veliki ekološki korak. UNDP će nastaviti da pruža Srbiji podršku u zaštiti životne sredine“, kaže Stelijana Nedera, zamenica stalne predstavnice UNDP (Programa za razvoj Ujedinjenih nacija).



Osim ograničavanja emisije gasova staklene bašte, prelaska na obnovljive izvore energije, jedna od najvažnijih mera koje treba primeniti je pošumljavanje. Sada je pošumljena četvrtina teritorije Srbije, a plan je da do 2040. godine bude pošumljeno oko 40 odsto.



„Pošumljavanje se u Srbiji ne sprovodi ni približno tempom kojim bi to moralo da se desi i zbog toga je ministarstvo životne sredine predvidelo sredstva za pošumljavanje. To podrazumeva jednu veliku društvenu akciju, angažovanje svih koji se bave ovim poslom, 'Srbijašuma', ministarstava drugih, itd, ali ćemo se naročito osloniti na naše najmlađe, omladinu, decu, penzionere takođe“, ističe Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine.



Sa samo šest procenata najmanje je pošumljena Vojvodina, a kako se najavljuje masovno pošumljavanje će početi sledeće godine.



 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva