:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Mart 21, 2018   12:05

0

160

Klikom do roditeljskog dodatka


Nema više papira, šaltera, višesatnog čekanja u redu, sve se radi elektronski još u porodilištu. Beograđanka Dijana, koja je sina dobila pre nekoliko dana, zahtev za roditeljski dodatak podnela je za svega petnaestak minuta.



"Papirologiju sakupiti u današnje vreme je zaista težak i mukotrpan proces, tako da je ovo zaista fantastično. Još što stiže na kućnu adresu, odlično", ističe porodilja Dijana Barać.



A zbog toga što su rođenje deteta mogli da prijave već u porodilištu, roditelji su u prethodne dve godine uštedili čak 400.000 sati. 



"Mnogo je lakše i jednostavnije da roditelji budu sa svojim detetom, da ne odlaze nigde i da praktično ti prvi dani kada je zaista taj kontakt majka-dete-roditelji važan, budu što više zajedno, a ne da se bave administrativnim procedurama", kaže doktorka Dragana Grbić iz GAK "Narodni front".



Kada se zahtev za roditeljski dodatak podnese, zakonski rok da roditelji dobiju rešenje je od 30 do 60 dana. Obaveštenje treba da im stigne SMS porukom.  



"Naš zadatak je da roditeljima novorođene dece olakšamo prve dane života, zato je i omogućena umreženost i povezivanje informacionih sistema različitih instucija, čija je saradnja i razmena podataka neophodna kako bi porodilja ostvarila bilo koje pravo", napominje Nataša Stanisavljević iz Sekreterijata za socijalnu zaštitu Grada Beograda.



Ovo je pozitivan korak, sagalasni su roditelji. Međutim, zamerka je što samo pojedine opštine imaju tu mogućnost.



"Ta implementacija ide dosta sporo i generalno kad su druge stvari u pitanju, uopšte prihvatanje takvog načina funkcionisanja nažalost ide sporo. Smatram da jeste nedostatak da neki roditelji moraju i dalje papirnim putem da dokazuju svoja prava. Nadamo se da će u skorije vreme to biti na nivou cele države", ističe Angelina Radulović iz Udruženja "Roditelj". 



Informacioni sistem "Bebo, dobro došla na svet" počeo je da radi u aprilu 2016. godine. Na "klik do roditeljskog dodatka" moglo bi, prema procenama, da dođe i oko 80 odsto roditelja, što bi im uštedelo dodatnih 150.000 sati.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva