:

:

TV Most

clock

Februar 27, 2018   12:05

0

166

Kitarović:Učinjen iskorak,porodice nestalih dobile nadu


Nakon sastanka sa delegacijom udruženja nestalih, Kitarović je izjavila da veruje u uspeh ove inicijative.



"Smatram da i na hrvatskoj i na srpskoj strani postoji dobra volja za otkrivanjem sudbina nestalih. Lično smatram da je učinjen važan iskorak", rekla je Kitarović, preneo je zagrebački Jutarnji list.



Predsednica je podsetila da su predstavnici udruženja nestalih iz Hrvatske bili kod predsednika Srbije, te da je ona primila predstavnike udruženja iz Srbije.


"Porodice su ponovo dobile nadu i veru u pronalazak najmilijih. Nas državnike to posebno obvezuje i učiniću sve da ih ne izneverimo. Strašno su velike emocije, nemojmo ovu temu i učinak minorizovati i ponovo politizovati", rekla je Kitarović i istakla:



"Uspostavili smo novu vrstu dijaloga, pokušavamo izgraditi međusobno poverenje i ja sam uverena da će rezultate toga najpre osetiti porodice nestalih. Iako smo svesni da će na tom putu biti i neuspeha, to nas neće obeshrabriti".



Kako je prethodno saopšteno iz kabineta šefice hrvatske države, predsednica Saveza udruženja porodica zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir upoznala je prisutne sa zaključcima tog sastanka u Beogradu, istakavši da je komunikacija i saradnja svih strana bitna u ovom procesu.



"Braniteljske udruženja su saglasna da je nužno nastaviti razgovore institucija Republike Hrvatske s institucijama Republike Srbije oko nestalih osoba i drugih otvorenih pitanja", navodi se u saopštenju.



Dodaje se da je isto tako prilikom razgovora istaknuta važnost o potrebi ukidanja spornog Zakona o univerzalnoj jurisdikciji Republike Srbije.



Stav je, navodi se, da uprkos svim problemima treba nastaviti pregovore i drugoj strani "pružiti priliku za otvaranje procesa pronalaska nestalih osoba".


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva