:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Februar 19, 2018   12:05

0

196

Kitarovićeva: SNV ima pravo da traži ispunjenje prava


U saopštenju se navodi da ako njihovo ispunjavanje pretpostavlja izmene ili donošenje novih zakona, za to su nadležni vlada i sabor.


"U Republici Hrvatskoj kao demokratskoj državi svako ima pravo da postavi zahtev za ispunjenje prava koja smatra važnima, tako i Srpsko narodno veće, a isto tako svako ima pravo da ih podrži ili ne podrži", navode iz kabineta Kolinde Grabar Kitarović, prenela je Hina.


U meri u kojoj bi ispunjenje tih zahteva pretpostavljalo izmene zakona ili donošenje novih, za to su nadležni Vlada Hrvatske i merodavna tela Hrvatskog sabora odnosno Hrvatski sabor, poručili su sa Pantovčaka.


Trinaest ciljeva pred Srbima u Hrvatskoj 


Srpsko narodno veće objavilo je, naime, Izjavu o pravima Srba u Hrvatskoj, usvojenu na trećoj Velikoj skupštini održanoj prošle sedmice, u kojoj se, između ostalog, ocenjuje da u proteklih pet godina položaj Srba u Hrvatskoj nije unapređen, nego je u nizu aspekata i unazađen i u trinaest tačaka navode zadaci u borbi za neostvarena prava i za očuvanje onih koja su ostvarena.


Velika skupština Srpskog narodnog veća očekuje da će vlada i državne institucije aktivno i tesno sarađivati na realizaciji ciljeva navedenih u Izjavi.


SNV u Izjavi ističe da su Srbi i sada nedovoljno zastupljeni u državnim i javnim službama i očekuju i traži od vlade i institucija da zaustave taj trend.


Očekuje i dosledno sprovođenje zagarantovanih prava na jezik, pismo i obrazovanje pripadnika srpske zajednice u Hrvatskoj, upozorava i da ostvarivanje biračkog prava pripadnika nacionalnih manjina nije u skladu s Ustavom "jer se narušava tajnost biračkog postupka i proizvodi segregacija na biračkim mestima".


Takođe, u Izjavi navode da "institucije srpske zajednice, posebno Srpsko narodno veće i Zajedničko veće opština, moraju dobiti status manjinskih samouprava".

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva