:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Decembar 06, 2017   12:05

0

174

Kitarović zabrinuta da se presuda razvija u osudu Hrvatske


Kako prenosi "Jutarnji list", ona je rekla da je prenela zabrinutost zbog takve "retorike koje se čuje ovih dana", i zato što se već "nagoveštavaju nekakvi budući koraci", na primer u smislu zahteva za reparacijama za logoraše.



"Ovo se razvija u nekakvu osudu Hrvatske, što apsolutno nije tačno i treba razbiti predrasudu da je Hrvatska bila agresor u Bosni i Hercegovini. Ponavljam, optužnice i osuda su bile individualne. Individualno se odgovara za bilo koje zločine koji su počinjeni",  rekla je Grabar Kitarović.



Ona je dodala da ne želi da presuda donese pretpostavke za razmirice između Bošnjaka i Hrvata ili "otvori neke nove rasprave o ratovima i krivicama".



"Žalimo zbog svakog zločina i izražavamo duboki pijetet svakoj žrtvi, posebno žrtvama u ovim slučajevima. Ali valja biti i vrlo realističan i sagledati sve što je Republika Hrvatska učinila za Bosnu i Hercegovinu, i isto tako biti realan u vezi budućnosti odnosa dve zemlje", rekla je Kitarović.



Ona je istakla da je vreme da se gleda u budućnost.



"Meni je pre svega u interesu da ne bude nikakvih sukoba niti razmirica između Hrvata i Bošnjaka, a naravno i Srba u Bosni i Hercegovini, i da ova presuda ne usloži još više procese na jugoistoku Evrope već da trezveno gledamo u budućnost i da radimo na poboljšanju naših odnosa i na stabilizaciji i same Bosne i Hercegovine i njenom evropskom putu. Mislim da nam je svima dovoljno istorije i treba da se čvrsto okrenemo budućnosti ", zaključila je.



"Jutarnji list" prenosi da su Gutereš i Kolinda Grabar Kitarović, tokom razgovora o stanju na jugoistoku Evrope, istakli da su presude Međunarodnog suda za ratne zločine presude pojedincima, a ne presude državama.



Glavne teme razgovora bile su stanje na jugoistoku Evrope, u vezi čega su se "složili se da ima razloga za zabrinutost, posebno zbog toga što je zastao proces evropskih integracija", rekla je hrvatska predsednica nakon sastanka, istakavši da je prvi čovek UN veoma dobro upućen i zainteresovan za stanje u ovom delu Evrope.



Kolinda Grabar Kitarović boravi u radnoj poseti SAD, a danas će učestvovati na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj radu Haškog suda.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva