:

:

TV Most

clock

Januar 15, 2015   16:45

0

117

Kitarović Srbiji želi da krene putem članstva u EU

U ekskluzivnom izdanju emisije "Intervju 20" BHT1 predsednica najmlađe članice Evropske unije iznela je i mišljenje da bi Srbija trebalo da napravi korak i prizna Kosovo.

"To bi trebalo da učini. Jednostavno je realnost da je Kosovo samostalno i mislim da su u Srbiji svesni da Kosovo više neće biti deo Srbije", smatra Grabar Kitarović.

Upitana koja je njena poruka predsedniku Srbije odgovorila je: " Nadam se da ću Nikolića videti u Zagrebu".

Grabar Kitarović je dodala da bi, isto tako, volela i da Vlada Srbije, u okviru dogovora o pristupanju EU, reši pitanje položaja hrvatske manjine u Srbiji što, navodi, spada u poglavlje 23 - pravne tekovine Unije, "koje Srbija mora ispuniti".

Teme razgovora u "Intervjuu 20" odnosile su se i na pitanja kako ona vidu odnose sa BIH i državama u regionu.

Grabar Kitarović je naglasila da misli da ostaju razni načini uređenja BiH i da to nije "nužno treći entitet".

"Ako se tako dogovore narodi onda je to to i zato bih molila da se prestane govoriti o tome da se ja zalažem za treći entitet, jer to ne odgovara istini", objašnjava prva predsednica Hrvatske u istoriji države.

Ističe, takođe, i da je uverena da većina ljudi u Republici Srpskoj želi da se BiH integriše u zapadne integracije - i u EU i NATO savez, a veseli se razgovoru sa entitetskim predsednikom Miloradom Dodikom, koji joj je, kako je rekla, odmah čestitao izbornu pobedu.

Susret će, kaže, iskoristiiti da sa njim razgovara o konkretnim pitanjima, među kojima je i zašto nema povratka Hrvata u pojedine delove RS, recimo u Posavinu.

Grabar Kitarović pojašnjava i zašto je tokom kampanje sve građane Republike Hrvatske oslovljavala kao "Hrvate i Hrvatice".

"Po meni je Hrvat i onaj ko je pravoslavne veroispovesti i Srbin po nacionalnosti...on je Hrvat u smislu hrvatskog državljanina", odgovorila je na zamerke upućivane tokom kampanje.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva