:

:

TV Most

clock

April 27, 2018   12:05

0

167

Kitarović: Poziv da posetim Srbiju stoji, niko ga nije otkazao





Poziv da poseti Beograd stoji i "niko ga nije otkazao", rekla je Grabar Kitarovićeva, a ukoliko bude potrebe za nekim posebnim porukama Srbiji, kaže, poslaće ih.





 

"Međutim, moj je stav da Hrvatska nastavi da se zalaže za članstvo svih država jugoistoka Evrope", rekla je Grabar Kitarovićeva, preneo je zagrebački Večernji list.


To članstvo, dodala je, treba da bude na osnovu ispunjenja apsolutno svih kriterijuma, u šta ulazi i Strategija Evropske komisije za tzv. Zapadni Balkan koji uključuju rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja i dobrosusedske odnose.



Hrvatska, rekla je, ima ispruženu ruku za dijalog, ali da je, dodala je, za dijalog, kao i za tango, potrebno dvoje.



"Ja sam voljna i dalje da sarađujem, ali pre toga treba napraviti konkretne iskorake. Do njih jeste došlo nakon poslednje posete Vučića Zagrebu, nemojmo ih potcenjivati. Dogodile su se pozitivne stvari, ali jednostavno moramo ići dalje u našim bilateralnim odnosima. Hrvatska je potpuno spremna u duhu dobrosusedstva da razgovara sa Srbijom o rešavanju otvorenih pitanja, ali isto tako, naravno, čuvaćemo dignitet hrvatske države i svih hrvatskih građana, uključujući i srpsku zajednicu", rekla je hrvatska predsednica.



Rekla je i da se danas čula na tu temu sa premijerom Andrejem Plenkovićem, ali da nisu razgovarali o eventualnom povlačenju ambasadora Hrvatske u Beogradu.



Plenković je, inače, ranije danas najavio da će Hrvatska o daljim merama prema Srbiji odlučiti po povratku Grabar Ktarovićeve iz Skoplja, kada će održati niz zajedničkih sastanaka.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva