:

:

TV Most

clock

Septembar 24, 2018   08:02

0

182

Kitarović: Makedonija pripada EU i NATO-u


"Dragi prijatelji, Hrvatska vas snažno podržava, dok se suočavate sa važnom odlukom na predstojećem referendumu. Vi pripadate porodici nacija EU i NATO-u, a Hrvatska ostaje spremna da vam pomogne na tom putu, deleći naše iskustvo", rekla je Grabar Kitarovićeva obraćajući se na engleskom jeziku na video snimku, koji je na svom nalogu na Tviteru objavio makedonski premijer Zoran Zaev.



Prema rečima hrvatske predsednice, referendum je prilika za makedonske građane da doprinesu stabilnosti i napretku cele jugoistočne Evrope.



"Na kraju, odluka je vaša i samo vaše pravo i mi ćemo vas podržati u svim vašim naporima", rekla je Grabar Kitarovićeva.



Ranije danas i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je Makedoncima u video-poruci da je sada vreme da se čuju njihovi glasovi i da su im vrata NATO-a otvorena.



Prethodno se putem video-poruke obratio i francuski predsednik Emanuel Makron, navodeći da sporazum sa Grčkom osigurava budućnost makedonske države i da veruje u mudrost građana.



Referendum u Makedoniji će biti održan 30. septembra, a pitanje će glasiti: "Jeste li za članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu prihvatanjem sporazuma između Republike Makedonije i Republike Grčke?".


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva