:

:

TV Most

clock

Avgust 05, 2017   12:05

0

142

Kitarović i Plenković različito o žrtvama u Oluji

Predsednica Hrvatske je iskoračila iz uobičajene forme obraćanja na ovakvim manifestacijama i govorila je o ekonomskim i socijalnim momentima, a ne samo o onom šta se dogodilo pre 22 godine.

Ona je govorila i o regionalnoj saradnji i o želji da se ta saradnja poboljša kako sa Srbijom tako i sa Crnom Gorom, koja je nedavno postala članica NATO, preneo je izveštač Tanjuga.

Kolinda Grabar Kitarović je jedina koja je danas u Kninu govorila i o "poraženoj strani i izrazila žaljenje zbog srpskih žrtava i ne samo u 'Oluji'".

Predsednica je i po dolasku na Kninsku tvrđavu izjavila da se u ovakvim prilikama treba pokloniti i srpskim žrtvama.

Srpsko narodno veće sutra će se u jednom selu kraj Knina pokloniti srpskim žrtvama "Oluje".

Tim povodom Grabar Kitarović je rekla:

"Nadam se jednoga dana da ćemo biti u stanju zajedno obeležimo 'Oluju' kao akciju koja je prekinula velikosrpsku agresiju, velikosrpsku politiku u kojoj su žrtve bili i mnogi Srbi i koje su upravo njihovo lokalno rukovodstvo i vlasti iz Beograda isterali iz njihovih domova".

Å to se Hrvatske tiče, nama je žao svakog života i srpskog i hrvatskog i svih koji su poginuli u Oluji i Domovinskom ratu generalno.

"Ne veselimo se ničijoj tuzi i verujemo u zajedničku budućnost svih hrvatskih građana", kazala je Grabar Kitarović.

Dodala je da se slaže s kninskim gradonačelnikom Markom Jelićem kada kaže da bi se trebalo pokloniti i srpskim žrtvama.

S druge strane, hrvatski premijer Andrej Plenković ponovio je danas u svečanom govoru na Kninskoj tvrđavi, povodom Dana pobede, da je vojno-policijska akcija hrvatskih snaga Oluja bila veličanstvena za oslobađanje Hrvatske, a da je oslobađanjem Bihaća "sprečena još jedna Srebrenica".

"Olujom je sprečena još jedna Srebrenica. Ostaće upamćena kao najveća pobeda u hrvatskoj istoriji. I danas kada se čuju kritike - hrvatska država ne da na Oluju jednako kao što hrvatski branitelji nisu dali na Hrvatsku", poručio je, između ostalog, u govoru na kinskoj tvrđavi premijer Andrej Plenković.

On je rekao da je Hrvatska poput drugih država u prelomnim vremenima za Evropu težila demokratiji.

"Bili smo suočeni sa brutalnom agresijom velikom srpskog Miloševićevog režima i samo zahvaljujući Franji Tuđmanu i jedinstvu hrvatskog naroda i branitelja, Hrvatska je odbranjena, oslobođenja, ponovo izgrađena i modernizovana", rekao je Plenković.

Naveo je da je Hrvatska sada članica najvećeg vojnog saveza i Evropske unije, najuređenije zajednice naroda.

"Ne bi bilo ništa od toga da nije bilo veličanstvene operacije Oluja”, kazao je hrvatski premijer i dodao da je za manje od četiri dana oslobođeno 20 odsto hrvatske teritorije.

Tokom "Oluje" iz tadašnje Republike Srpske Krajine proterano oko 250.000 Srba, dok ih je više od 1.800 ubijeno ili zauvek nestalo.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva