:

:

TV Most

clock

Septembar 16, 2017   12:05

0

200

Kirste: Na Srbiji u kom smeru će ići partnerstvo sa NATO

Knut Kirste navodi da je Srbija važan partner za NATO u regionu Balkana i ocenio da je ona ključna za regionalnu stabilnost.

"Zbog toga sarađujemo sa Srbijom. Konačno, naše partnerstvo je dobro za Srbiju i dobro je za Alijansu", rekao je Kirste u intervjuu za portal Juropijen Vestern Balkans i Tanjug.

Ukazao je na to da NATO i Srbija već sarađuju u različitim oblastima, uključujući reformu nacionalnih bezbednosnih snaga i institucija, naučnu saradnju vezanu za bezbednost i javnu diplomatiju.

"Uzimajući to u obzir, vidim puno potencijala za jaču praktičnu i političku saradnju. NATO je otvoren za ovakav razvoj, ali je prvenstveno i konačno na Srbiji da sama odredi u kom smeru će naše partnerstvo ići", rekao je Kirste.

Kao jedan od aspekata u kojem vidi potencijal za unapređenje partnerske saradnje Srbije i NATO navodi zajedničke napore u izgradnji stabilnosti u kriznim područjima.

Dodaje da NATO i Srbija razmatraju rad na izgradnji kapaciteta iračkog vojnog medicinskog osoblja.

Navodi da bi Irak definitivno mogao imati koristi od dugogodišnjeg iskustva Srbije u vojnoj medicini.

"Takođe, moramo da radimo zajedno u domenu informisanja javnosti, tako da naše javnosti mogu imati odgovarajuće razumevanje o Alijansi i prirodi našeg partnerstva i da se pogrešna shvatanja mogu prevazići. Naše partnerstvo može se razvijati na način sličan našem odnosu saradnje sa drugim neutralnim zemljama poput Švedske, Finske ili Austrije", rekao je politički savetnik za Srbiju u Odeljenju za politička pitanja i bezbednosnu politiku u NATO-u.

Ocenio je da je Vojska Srbije značajno poboljšala stepen interoperabilnosti zahvaljujući učešću u konceptu operativnih sposobnosti NATO.

"Kroz ovaj program, Alijansa postavlja standarde za interoperabilnost i pomaže partnerima da se pripreme za međunarodne mirovne operacije. Kroz NATO, stotine srpskih vojnika i oficira stekli su obuku i pohađali kurs za izgradnju kapaciteta, koji danas pomažu Srbiji da pruži vredan doprinos mirovnim misijama UN i EU. Naš trening takođe pomaže da osoblje Srbije bude bezbednije u toku takvih misija", rekao je Kirste.

Dodao je da, pored toga, NATO i Srbija imaju preko 100 partnerskih aktivnosti svake godine.

"Radimo zajedno na reformi odbrane i daljem jačanju bezbednosnih struktura. NATO pomaže Srbiji u uklanjanju opasnog viška municije. Naši naučnici sarađuju u iznalaženju inovativnih rešenja za zajedničke bezbednosne izazove. Iz svih ovih razloga, mislim da je naše partnerstvo čvrsto i očekujem da će se u budućnosti razvijati, bazirano na našim zajedničkim interesima i u skladu sa politikom vojne neutralnosti Srbije", smatra Kirste.

Osvrnuo se i na Individualni akcioni plan partnerstva, potpisan pre dve godine, i poručio da je NATO veoma zadovoljan dosadašnjim napretkom i da će kroz svoju kancelariju u Beogradu nastaviti sa potpunom implementacijom IPAP-a, odnosno daljim jačanjem praktične saradnje i političkog dijaloga sa Srbijom.

Dodao je da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ponosan na svoju snažnu prijateljsku vezu sa Srbijom i da je imao produktivnu posetu Beogradu 2015. godine.

Knut Kirste je nedavno u Beogradu učestvovao na konferenciji "Zapadna bezbednosna arhitektura i Srbija - Izazovi i dileme" koju je organizovao Centar za spoljnu politiku.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva