:

:

TV Most

Foto: frontex.europa.eu

clock

April 03, 2016   12:05

0

115

Kircis: Fronteks odgovoran za povratak izbeglica u Tursku

Kircis je za AFP istakao da je samo deo od obećanih više od 2.000 pripadnika osoblja Fronteksa na licu mesta.

Fronteks je obezbedio tri broda, koji će od sutra ploviti od grckog ostrva Lezbos do tuske obale, kako bi u prva tri dana prevezli oko 750 migranata, većinom iz Pakistana i Avganistana, koji nisu tražili azil ili su im prijave odbijene.

Primena dogovora između EU i Ankare, o vraćanju izbeglica iz Grčke u Tursku, počinje sutra, a obe zemlje užurbano rade na poslednjim pripremama.

"Planiranje je u toku", rekao je ranije danas portparol grčke vlade za migrantsku krizu Jorgos Kiricis, a do sutra bi u Grčku trebalo da stigne i oko 400 policajaca Fronteksa.

Svakoga dana do srede biće vraćeno oko 250 ljudi, a na brodu će svaki migrant biti u pratnji po jednog agenta Fronteksa, navela je ANA.

Turska u međuvremenu radi na pripremi centara za prihvat vraćenih migranata u mestima Česme i Dikili, a lokalni mediji javljaju i da se priprema izbeglički kamp za 5.000 ljudi u Manisi, u unutrašnjosti zemlje.

Nakon zatvaranja balkanske rute za migrante, u Grčkoj je ostalo "zaglavljeno" više od 52.000 izbeglica koje žele da idu ka zapadnoj Evropi.

Od toga je više od 5.600 registrovano posle 20. marta, što je datum kada je sporazum stupio na snagu i nakon kojeg će svi migranti biti vraćeni u Tursku.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva