:

:

TV Most

clock

Maj 22, 2017   12:05

0

148

Kirčeva: Srbija da se vrati Bečkom ekonomskom forumu

Srbija je, naime, napustila Forum, sa sedištem u Beču, kada je austrijska vlada priznala nezavisnosrt Kosova.

Otvarajući panel Bečkog ekonomskog foruma u Beogradu "Regionalna saradnja na evropskom putu", Kirčeva je rekla kako su efikasna podrška ekonomijama i regionalna povezanost jedan od glavnih izazova za regionalne lidere, a u isto vreme jako važne stavke za razvoj regiona.

"Razvoj regiona je zajednički cilj i treba podržavati konsolidaciju na ekonomskom putu i treba da inteziviramo regionalnu saradnju. U tom smislu region ima veliku odgovornost", poručila je Kirčeva.

Uz tu poruku, Kirčeva je citirala premijera i izabranog predsednika Aleksandra Vučića, koji je na Bečkom ekonomskom forumu u Tirani 2015. poručio da se treba ugledati na Nemačku i Francusku, koje nisu gledale u prošlost, već u bolju, zajedničku budućnost.

Kirčeva smatra da i u regionu i u Evropi "vrebaju" razne opasnosti, te da ekonomske aktivnosti snažno zavise od političkog okvira i stabilnosti u svakom regionu.

"Privreda mora da se dokaže kao pokretačka snaga u regionu i da kreira pretpostavke za razvoj tamo gde nedostaje politička stabilnost", rekla je ona i dodala da je činjenica da u regionu politička saradnja zaostaje za ekonomijom.

Da bi se postigla stabilnost, smatra, treba da se učini sve što može da se uspostavi ekonomska saradnja kao priortitet, i to tako "što ćemo se više fokusirati na konsolidaciju ekonomije, a za to nam je poterebno više saradnje, više diskusjie i susreta, kako političkih, tako i ekonomskih, onih koji su više okrenuti ka Evropi", kaže Kirčeva.

Ona je rekla kako je poverenje važan ekonomski faktor i osnova za kredibilnost i razvoj velikih projekata koji su važni za razvoj Balkana.

"Platforme Bečkog ekonomskog foruma čine ovo poverenje mogućim, platforme u kojima se reči ekonomije i poitike dodiruju. Današnji učesnici, svi govornici Bečkih ekonomskih razgovora u Beogradu i svi naši članovi su vizionari koji se osećaju odgovornim za budućnost regiona", poručila je generalna sekretara Bečkog ekonomskog foruma, zahvalivši Savezu ekonomista Srbije i Privrednoj komori Srbije, kao i njenom predsedniku Marku Čadežu, na organizaciji ovog događaja.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva