:

:

TV Most

clock

Februar 10, 2015   12:05

0

180

Kirbi zadovoljan Srbijom

"Veoma sam zadovoljan što je sporazum postignut, kako se čini, u ranim jutarnjim časovima. Meni to govori o posvećenosti Vlade Srbije i prištinske vlade", rekao je Kirbi Tanjugu na marginama Beogradskih dijaloga.

Američki diplomata je napomenuo da jučerašnji razgovori u Briselu svedoče i posvećenosti nove visoke predstavnice EU Federike Mogerini da pomogne u procesu dijaloga.

"Drago mi je zbog postignutog rezultata i uveren sam da to pokazuje posvećenost EU da pomogne u daljem procesu", rekao je Kirbi.

Upitan da li li bi, po njegovom mišljenju, parafirani sporazum mogao da doprinese otvaranju Poglavlja 35 u pristupnim pregovorima Srbije i EU, on je rekao da veruje da će pomoći, ali da on, kao Amerikanac, ne može da govori u ime EU.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić potvdio je danas u izjavi novinarima na konferenciji Beogradski dijalog da je strateško opredeljenje Srbije put ka Evropskoj uniji.

Ali želimo dobre odnose i sa Rusijom, izjavio je on.

Vučić je, na pitanje novinara da prokomentariše stav Nemačke po pitanju odnosa Srbije prema Rusiji i Ukrajini, rekao da iz Berlina dolazi najviše pohvala i jasna podrška vladinim ekonomskim reformama, a da, što se politike tiče, “Srbija svoju politiku ne menja za dan ili dva”.

Vučić kaže da je Srbija tradicionalno dobre odnose sa Rusijom do sad uspevala da održi.

“Nije naš posao da se svima dopadne sve što radimo, ali nećemo ugroziti evropski put i ekonomski napredak”, naglasio je Vučić.

On je dodao da Srbija nema nikakvu nameru da se bavi svetskim problemima, niti da bude posrednik u konfliktima.

“Želim da se bavim svojim problemima, ne sanjam svetske poslove, nemamo takvu želje”, rekao je Vučić.

On je naglasio Srbija, bez bilo kakve dileme, želi da u Ukrajini prestane stradanje i da se uspostavi mir.

Vučić je saopštio da je evropskoj komesarki Federiki Mogerini poručio da Srbija očekuje brzo otvaranje poglavlja i da Brisel mora da proceni učinak Srbije.

"Na njima je da nam kažu, i ako kažu da nismo dovoljno uradili, onda je i to vest. Ali, nisam siguran da to neko može da kaže”, rekao je Vučić.

On je naveo da Srbija ide najtežim i najboljim putem I da je uveren da će biti moderna i uspešna zemlja.

“Najvažniji deo evropskih obaveza uspećemo da završimo”, rekao je Vučić.

Govoreći o masovnom odlasku Albanaca sa Kosova I Metohije, Vučić je rekao da Srbija preduzima sve mere u dogovoru sa Nemačkom, Austrijom i Mađarskom.

Premijer je rekao da se sloboda kretanja ne može kršiti, ali da će Srbija sa evropskim partnerima raditi na rešavanju tog problema.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva